Våren är tidig
VITTSJÖ. På min fotorunda i Vittsjö hittade jag dessa vackra vårblommor Vitsippa (Anemone nemorosa) är en flerårig ört. Vitsippan tillhör familjen ranunkelväxter. I Sverige är vitsippa allmän i Götaland och Svealand, men mindre allmän till sällsynt norr om Hälsingland. Längst i norr saknas den helt. Vitsippa har använts i omslag mot reumatiska besvär, ledsmärtor och frossa, ofta med hudirritation som följd. Inom folkmedicinen har vitsippan även använts mot fräknar. Förgiftningar hos människa såväl som hos djur är mycket sällsynta främst på grund av vitsippans beska smak. Vid hudkontakt kan huden börja rodna och blåsor bildas. Att äta vitsippa ger till en början en brännande känsla i mun och svalg.
Rysk blåstjärna (Scilla siberica) är en art i familjen Sparrisväxter. Den kan bli upp till två decimeter hög och blommar tidigt på våren med klarblå eller blåvioletta blommor med blå ståndarknapp. Rysk blåstjärna kommer ursprungligen från södra Ryssland och Mellanöstern men odlas i många trädgårdar varifrån den har förvildats exempelvis till närliggande parker och vägkanter. Den kallas ofta för Scilla.
Påsklilja (Narcissus psuedonarcissus), trumpetnarciss, är en lökväxter i familjen amaryllisväxter. Som odlad i Norden blommar påskliljan från april till maj, det vill säga runt påsk, därav namnet.
Tusensköna eller bellis (Bellis perennis) är en växtart i familjen korgblommiga växter. Den är lågväxande och tuvbildande, med gula diskblommor och vita stålblommor. Arten sprider sig lätt och förökar sig också med nya skott från jordstammen. Den är mycket populär såväl som prydnads- som rabattblomma. Förr i tiden användes den i trolldrycker.
Rödplister (Lamium purpureum) är en ettårig, cirka 30 centimeter hög ört med purpurröda blommor. Unga blad är också purpurfärgade, men blir gröna med tiden. Den röda färgen dröjer kvar längst i spetsarna av bladen. Rödplister förekommer över större delen av Europa.
Blommorna är fotograferade i Vittsjö 10-3 2020
Se fler bilder på min hemsida vigg5.se