Bjärnums Nya Träförädling – en historia om ett snickeri

BJÄRNUM. Beläget vid Hågnarpsvägen på väg ut från Bjärnum träffar vi Kenth Johnsson, utanför den fabrik hans farfar en gång startade.

Kenth Johnsson på trappan till Bjärnums Nya Träförädling eller som Bjärnumsborna
benämner den i dag: Jonsarnas Möbelfabrik.

Kenth har efter sin far Arne Johnsson tagit hand om en mängd kassaböcker, bilder och annan historia om Bjärnums Nya Träförädling som han delar med sig av. Kenths far drev verksamhet själv fram till 1998 efter att bröderna Åke och Erik båda avlidit 1992.

Företaget startades 1933 av Gustav Johnsson och Joel Olsson. Dessa drev snickeriet tillsammans fram till 1936 då Axel Lindberg kom in som delägare i stället för Joel. Samma år byggdes fabriken till. Gustavs son Erik tillsammans Axel Lindberg tog över verksamheten 1965. Cirka tio arbetare sysselsatte företaget och här tillverkades möbler, byggnadssnickerier och trappor.

När varorna var levererade så skrev man ut en faktura för hans som denna med 
beteckningen Nr. 636 och ställd på ett företag i Malmö.

Denna bild med sex karlar härrör sig från 1936 då man även hade byggt till fabriken Österut. Från vä: Okänd, Åke, Axel Lindberg delägare mellan 1936–84, Okänd, Okänd, Gustav Johansson 1933–1965

Bjärnums Nya Träförädling exteriört från söder.

Fabriken levererade möbler till möbelaffärerna i byn men också till större delen av Skåne och Halland. Gunnars fabriker i Nässjö, som var Skandinaviens största postorderföretag inom möbelbranschen enligt dem själva, sålde även möbler från Bjärnums Nya Träförädling.

Gunnars katalog våren och sommaren 1950

När en man från södra Småland kom på besök till snickeriet för att få nya leverantörer till sitt företag såg han Gunnarskatalogen ligga på ett skrivbord. Efter ett jakande svar på frågan om de levererade till Gunnars, sa han. – Då har jag inget här att göra. Trots att han insåg att han inte kunde få Träförädlingen till leverantör gick det ganska bra för honom. Smålänningen var nämligen Ingvar Kamprad, IKEA; s grundare.

Arne och Åke ställer här om en fräsmaskin och bilden är från 1980 talet.

Erik står vid sin hyvelbänk och bilden är från 1980 talet.

Bröderna Johnsson, Arne, Åke samt Erik på trappan till fabriken 1980

2003 köpte Snapphanebygdens Sparbank in fabriken för att bevara den till eftervärlden. Dåvarande Bjärnums Fornminnesförening, nuvarande Bjärnums Hembygdsförening, fick ansvaret att sköta och visa upp fabriken för besökare. Inredningen är i stort intakt från den tid då den var i drift. Tillkommit har Hans Bondessons svarvar och lite alster från hans tillverkning. Hans Bondesson levererade svarvade detaljer till Träförädlingen. Vid Sparbankens köp av fastigheten låg i överenskommelsen att byggnaden och marken runt skulle hållas i god ordning. Detta skedde också strax efter övertagandet. Byggnaden målades och fixades till. Detta är nu några år sedan och behov finns för lite upprustning. En del fönster skulle må bra av lite omvårdnad och ett nytt lager rödfärg på fasaden hade inte skadat.

Bjärnums Nya Träförädling exteriört från väster.

Bjärnums Nya Träförädling exteriört från norr.

Kenth Johnsson visar hur man handhaver en sinkmaskin.

Fabriken är ett viktigt dokument att bevara för framtiden. Den var en del av all möbeltillverkning som satte Bjärnum på kartan som ett möbelmecka. Under storhetstiden kom folk från hela Skåne och halva Småland till Bjärnum för att köpa kvalitetsmöbler. Kan vara nyttigt för dagens lite yngre att förstå att förr var möbler monterade vid köp och inte som dagens möbler levererade i platta paket med en eller annan skruv för lite.

Här på vinden torkade man sitt virke då det begav sig.

En vägg i limrummet var full av snygga tjejer som Åke satt upp på 1960 talet.

Fabriken heter i folkmun numera för Jonsarnas fabrik. Med tanke på hur ägarna stavade sitt namn borde det heta Johnsarnas med h eftersom det var så de stavade sitt namn. Liten bagatell men rätt ska vara rätt.

Så här ser Bjärnums Nya Träförädlingsfabrik ut i dag 2021

 

Top