Emmaljunga skofabrik 90 år (del 1 av 4)

 

EMMALJUNGA. Vi vill nu starta en miniserie eller en relativt lång historia om Sveriges minsta skofabrik.

En skofabrik som har ändrat namn lite då och då sedan starten 1926. Men överlevt diverse nedgångar och ett världskrig som dock gav en extra tillverkning av 40 000 hakremmar till hjälmar. Som på grund av brådskan fick tillverkas på övertid. Karl Edvin Olsson Skofabrik 1926-1946 startade i den lilla röda stugan till höger på bilden, för att senare, när verksamheten växte, bygga en ny och större fabrik på tomten. Där Karl Edvins även hade sin familj på ovanvåningen. Huset är gult och syns till vänster.

1938 byggdes den fabrik som finns än idag, huset var då grått. I ett rum på övervåningen bodde ungkarlen Olle som var bror till Hilma, Karl Edvins fru. Han började tillverka skor direkt efter skolan 1932 tillsammans med 8-10 anställda.

1947-48 bytte fabriken namn och ägare till Firma And. Nilsson, Läder och skomakeriförnödenheter. Denna korta tid i fabrikens historia är den period, som inte familjen Björklund äger den. Men flera av familjen jobbade där. Bland annat var Olle B förman. Då den nuvarande ägaren var förmögen och redan drev en läderaffär i Sölvesborg som startades 1881, så flyttades tillverkningen redan 1948 dit. 

Flytten ledde till att Embla skofabrik startade Sölvesborg. Familjen Nilsson imponerade med att ratta en Cadillac för det mesta. Embla flyttade några år senare till Portugal.

Fortsättning följer....

Top