Kusinträff vid Vict. S. Petterssons lanthandel i Verum sommaren 2023

 VERUM.

En av de vädermässigt bästa lördagarna denna sommar (den 8 juli) ägnade sig några kusiner som härstammar från lanthandlaren Vict. S. Pettersson i Brogården åt trevlig samvaro, utbyte av släktminnen och ”ätning” av diverse godsaker. Denna lanthandel i Verum, som grundades av västgöten Johan August Petersson 1870, drevs därefter av sonen Victor till 1938 och av sonsonen Birger fram till nedläggningen 1984.

Kusinerna på träffen, som ses här framför den ombyggda butiksfasaden, är från vänster: Ulf Pettersson, Prag, Mats Pettersson, Landön, Fjälkinge, Kristina Henriksson, Björkeberga, Per Pehrsson, Ravnarp, Visseltofta, Bodil Olsson, Åstorp, Bengt Pettersson, Björkeberga och längst till höger Jan-Henrik Pettersson som är nuvarande ägare av fastigheten i Brogården. Ulf och Bengt är söner till Eric Pettersson (1909–1992). Per och Bodil är barn till Ella Pehrsson (1924–2014), född Pettersson. Kristina är dotter till Allan Pettersson (1918–1996). Mats och Jan-Henrik är söner till Birger Pettersson (1916–1992).

Interiör från lanthandeln nedläggningsåret 1984.

Sixtus Persson på väg in i butiken på 1950-talet.

Butikens ingång omkring 1907, med emaljskyltarna om cigarettmärket Yalta.

Alla lanthandelns kunder skulle vid sista besöket före juldagarna inbjudas i vårt hem för en traditionsenlig ceremoni. Det ingick tre obligatoriska procedurer, varav en kunde få konsekvenser för värdens balans mot kvällen. Den första var att kunden skulle bjudas in i vårt finrum för att beskåda årets ”klädda” julgran. Den andra var att kunden skulle bjudas på en rejäl julsup. Det blev oftast OP Andersons akvavit. Den tredje var att kunden fick en s.k. dagblocksalmanacka med vacker illustration. (Se bild ovan!) Den traditionen hade Viktor Pettersson infört redan tidigt på 1900-talet. Dennes far Johan August Petersson (1841–1911) hade infört nymodigheterna med reklamtext på tändsticksaskar och även firmakuvert redan före 1907. (Se bild nedan!) Victor Severin Pettersson (1876–1938), gifte sig hösten 1907 med Eva Olofsdotter och övertog då rörelsen som förut drivits av hans far västgötaknallen Johan August Petersson och hustrun Bengta Tufvesdotter. Efter Viktors död övertogs rörelsen av Birger Pettersson som drev butiken till 1984.

 

Top