Två nostalgiska mopedrundor genom Verum 1959 och 2019

VERUM. Idag ska jag ta med läsarna på två rundturer. En genomförs sommaren 1959 med min första och enda moped Husqvarna Cornette.

Under färden kommer vi att passera några platser som förändrats sedan dess. Nästa rundtur genomförs därför 60 år senare. På sensommaren 2019 genomfördes, som ses på den andra bilden här nedan, en nostalgisk tur förbi samma platser med en äldre moped av fabrikat Husqvarna.

Jag hade lånat min brors veteranmoped och var vid färden försedd med sådan säkerhetsutrustning som vi inte nyttjade på 1950-talet.

 

Husen som 1959 låg österut från bron över Vieån har inte förändrats mycket trots att huset där Axel Håkanssons bodde 1959 utplånades vid en brand 1977, men vegetationen har nu i sin helhet tagit över och utsikten är borta. (Om branden se nedan!)

Birger Petterssons butik är nedlagd och Esso-macken är borta, men huset finns kvar!

Utsikt norrut från bron. Caltex-macken som hörde till Björveruds Eftr är borta, men fryshuset ligger fortfarande kvar på sin plats. Det återuppbyggda huset som brann 1977 skymtar även på bilden till höger. I hörnet vid tomten finns än idag byns ljugarebänk.

Här passerar vi Caltex-macken och den gamla uttjänta godis-automaten som låg kvar in på 1950-talet.

Mittemot mitt föräldrahem bodde poststationsföreståndaren Karl E. Nilsson (1878–1959) som i yngre år varit mejerist. Han var en originell herre. Han blev änkeman sedan 1919 och bodde därefter ensam i sin stora ”spökvilla” fram till 1959. Huset revs i början av 1960-talet och där byggde Vittsjö nybildade storkommun ett äldreboende med tre lägenheter.

Den nya folkskolan uppfördes 1940 till 1941 av Byggnadsarbetet för skolan som byggmästarna Frank Karlsson och Nils Svensson efter ritningar av arkitekten Otto Ohlsson i Kristianstad. Foto från 2018 och 1949.

Åter vid brofästet träffar vi på 1950-talet en annan mopedist och två metare. Nuförtiden avrådes bestämt från att meta från bron.

Om brandkatastrofen i Verum 1977

Den drabbade fyra barn som mindre än två veckor tidigare förlorat sina föräldrar i en tågolycka. Ett av barnen omkom i branden. Expressen skrev den 19 juni 1977 om föräldrarna: Rolf Friman. 41 och hans fru Karin, 38 […] dödades omedelbart när deras bil i går kolliderade med ett persontåg vid en obevakad järnvägsövergång utanför Hässleholm.

En suddig bild och bildtext från Svenska Dagbladet 1977-06-28 skildrar den tragiska eldsvådan:

Bildtext: Det var i detta boningshus i en f.d. bondgård i Verums kyrkby som treåringen omkom. Hans tre syskon klarade sig undan branden.

Svenska Dagbladet avslutade sin artikel med dessa rader: Två vägarbetare Per Anders Nilsson och Stig Axelsson passerade gården vid 8.30-tiden. Då brann huset för fullt och fyra barn stod storgråtande och chockade på gården. Männen störtade in i det övertända huset och upptäckte modern som troligen försökt rädda treårige David men inte orkat i röken och lågorna. De båda lyckades få ut kvinnan som var svårt brännskadad och medvetslös av all rök. De hade dock ingen möjlighet att rädda treåringen. Branden har troligen uppstått i samband med att barnen lekt med tändstickor.

 

Top