Radskrivaren och skomakaren Malte Björk ”var överallt” – även i Verum 1949.

VERUM. Sommaren 1949 hade Malte Björk gjort en reportageresa till Brogården i Verums socken för att intervjua Hjördis Tuvesson om den tama grönfinken ”Pippi” som hon och hennes storasyster Inez hade tagit hand om. Han berättar att flickorna blivit tillfrågade av en man som hittat den om de ville ha fågeln. Den blev sedan en vän till barnen och de behövde bara sträcka ut handen så kom han och slog sig ner på ett finger.

En flitig och mycket omtyckt lokalreporter från våra trakter omtalades i tidningen Arbetet den 9 oktober 1949 i följande ordalag: Han har hunnit tänka mycket ”kors och tvärs” över skosulorna och är med överallt som bygdemeddelare, fotbollsdomare, dansmusiker, fornminnesvårdare, studiecirkelmedlem eller rätt och slätt som visseltoftabo med en sällsynt lidelse i sin kärlek till hemtrakten och folket där. Artikelförfattaren kallade herr Björk: en liten man med montybasker.

Så här klädd i ”monty-basker” minns vi Malte Björk (1911–1965) I

februari 1965 hade Arbetet en dödsruna om honom: Herr MALTE BJÖRK, Visseltofta, har avlidit i en ålder av 53 år. Han har i många år varit tidningen Norra Skånes lokalkorrespondent på orten. Han var född i Onslunda. I sin ungdom prövade han på olika yrken och arbetade en tid i Hässleholm. För ungefär trettio år sedan bosatte han sig i Visseltofta där han i 18 år arbetade som skomakare för att sedan bli medarbetare i Norra Skåne.

Chefredaktören Einar Ohlson skrev i Norra Skåne: Sjukdom i unga år tvingade Malte till ett stillasittande arbete som skomakare. Men desto rörligare var han på sina färder i bygderna, inte bara hemomkring utan även en bit upp i Småland. Han intervjuade människor i olika situationer, men var framför allt en naturreporter av rang. Hans naturkunnande blev med tiden stort, och han åtnjöt aktning även bland zoologer. Som en ungdomens vän var han också med om att starta idrottsförening på hemorten. Även musik hade han sysslat med under många år i en orkester - denne Norra Skånes ambassadör i Nordskåne.

Annons om Skyttefest i Verum sommaren 1948 då Musses orkester spelade ”Gammal Dansmusik” under ledning av Malte Björk.

Osbybördige Lasse Holmqvist var en av många som beundrade Malte Björk. I en intervju som journalisten Jan Richter i Malmö gjorde för Expressen 1971 tillfrågas Lasse om vilka favoritgäster han ville ha vid sitt sista ”På parkett-program”. Programledare? — Malte Björk, så klart. Han var skomakare och skräddare i Visseltofta när jag var ung. Dessutom var han korrespondent och radskrivare på Norra Skåne. En utmärkt berättare och en fin intervjuare.

 

Top