Pristagaren Sven Larsson – en person med Verums mylla i kropp och själ
VERUM. Vi har nyligen fått veta att Sven Larsson i Verum tilldelats årets ledarstipendium för Hässleholms kommun med denna motivering: Sedan ungdomen har han varit aktiv medlem i Verums GoIF och är fortfarande den eldsjäl på vilken föreningen vilar. I perioder av sviktande verksamhet och intresse har han alltid hållit ut. Han är den som alltid ställer upp vare sig det handlar om styrelsearbete, tränare, lagledare, vaktmästare eller ta på sig andra uppgifter för att en förening ska fungera. Han återstartade fotbollsverksamheten för drygt 20 år sedan och har dessutom varit drivande i föreningens bordtennisverksamhet. Utan honom hade föreningen förmodligen inte funnits. Tidningen Norra Skåne kallar Sven Larsson för ”Mr Verum”. Skribenten Bertil Nilsson, alias Obon, har ibland omtalat honom som teknikern och tv-experten ”Sven Antenn” i Verum.
Jag som skriver detta är en inbiten främjare inte bara av Verums GoIF (där min medverkan dock inskränkte sig till att vara föreningens revisor några år) utan av hela bygden där jag föddes och tillbringade mina första tjugo år. Inte minst byn Brogården i Verum ligger mig ”varmt om hjärtat”. Här nedan ses två bröder Larsson, Torsten (t.v.) och Sven (t.h.), som bägge var födda på gården Bygget i denna by.
Bild från Jubileumsskriften 1997 Verums GoIF 50 år
På frågan: Har du själv bott i Verum i hela ditt liv? Svarar Sven: – Jag är född och uppvuxen i Verum, sen bodde vi (Sven och hans fru) i Hässleholm i drygt fyra år på 80-talet. Men trots att vi bodde i Hässleholm var vi här i Verum mesta tiden. Jag har väl aldrig reflekterat över vad det är med Verum ... det är hemma, helt enkelt, säger Sven.
Beträffande Sven Larssons anknytning till Verum finns ganska mycket mer att berätta. Sven föddes i Brogården 1959 som son till Ruben och Elsa Larsson på Bygget i Brogården. Svens farfar var den kände lantbrukaren och auktionsutroparen Ragnar Larsson (1888–1956). Han kallades vanligen ”Byggets Ragnar”. På denna bild ses han i full aktion. Ragnar var även engagerad i det kommunala och som huvudman i Verums sparbank.
Ragnar Larssons far hette Lars Persson och kallades ibland Jaina-Lars. Detta hade sin förklaring i att hans föräldrar Per Persson (f 1806) och Christina Olsdotter (f 1812) bodde på en av gårdarna i Ristorpets by. Att denne Per Persson i bygden kallades Jaina-Per berodde på att socknens klockare – djäknen – på 1600-talet bodde i Ristorpet. Platsen noterades 1651 som ”Deignetorp” och kallades i bygden för Jainatorpet.
De sex bröderna från Ristorpet blev alla bönder och hemmansägare i olika byar i Verums socken, Per Persson i Tågarp, Jöns Persson i Stavshult, Lars Persson på Bygget i Brogården, Bengt Persson på föräldrarnas hemman i Ristorpet, Olof Persson i Magnarp och Nils Persson i Ekholmen. Genom att Bengts yngsta dotter Selma gifte sig med förre husaren Svante Olsson Friberg från Tågarp kom födelsehemmanet i Ristorpet sedermera att kallas ”Fribergs”.
Ruben Larsson (1920–2011)