En göing kallades smålänning - även fina krus kan ha sina sprickor!

VERUM. Det utmärkta magasinet ”Populär Historia” inledde hösten 2020 en artikel av Samuel Sundvall om det amerikanska inbördeskriget med några rader om en präst som före emigrationen tjänstgjorde i Norra Åkarps och Vittsjö församlingar. Texten inleddes tyvärr med en pinsam felaktighet om den göingske prästmannen Tufve Nilsson Hasselquists härstamning.

Den med god marginal största svenskspråkiga tidningen i USA under 1860-talet var Hemlandet: det gamla och det nya som gavs ut i Chicago från 1855. Den bytte namn 1870 till Gamla och Nya Hemlandet, och den lästes av svenskar i hela landet.

Tidningens grundare var den småländske prästen Tufve Nilsson Hasselquist (1816–91) som hade startat tidningen eftersom han var orolig att svenskarna skulle tappa sin »rätta« lutherska gudstro i det nya landet, där så många olika religiösa inriktningar fanns.

Hasselquist var även politiskt engagerad och tog ofta starkt avstånd från slaveriet. Tidningen Hemlandet kom därför tidigt att ge sitt fulla stöd åt det slaverifientliga republikanska partiet, med Abraham Lincoln i spetsen.

Vi var några som genast blev oroade över att det annars så tillförlitliga populärhistoriska magasinet begick ett fatalt misstag genom att inte korrigera skribentens fel.

Detta inlägg kom från en insatt person som var född i samma by i Osby socken som Tufve Nilsson:

I Samuel Sundvalls artikel om svenskarna som deltog i amerikansk­a inbördeskr­iget (i nummer 10/2020) läste jag om »den småländske prästen Tufve Nilsson Hasselquist. För ordningens skull vill jag påpeka att han, liksom jag, kom från Hasslaröd i Osby. Denna ort ligger i norra Skåne.

Jag kunde inte heller låta felaktigheten passera okommenterad och tog mig för att sända detta brev till redaktionen i Lund:

Hej! Tufve Nilsson Hasselquist var alls ingen småländsk prästman som det råkar stå i senaste Populär Historia. Han var före kallelsen till Galesburg starkt förankrad i Göingebygden i norra Skåne. Då han utvandrade via Hamburg hösten 1852 hade ett 60-tal skåningar slagit följe med honom, däribland Emanuel Collin från Verum.

Citerar här fortsättningen av mitt brev:

Detta kan man läsa min bok om emigrationen från en socken i Göinge (Verum): Prästmannen Tufve Nilsson Hasselqvist, som var född i Hasslaröd i Osby socken och utvandrade från Norra Åkarp 1852, kom att spela en betydelsefull roll för det svenska Evangelisk-lutherska trossamfundet i USA. Han var Augustanasynodens grundare och dess förste president och startade tidningen Hemlandet 1855. Det har sagts att Pastor Tufve Nilsson Hasselquist var den viktigaste opinionsbildaren bland de svenska invandrarna i Amerika före inbördeskriget.

Vidare skriver jag detta om hans betydelse för tidningsutgivningen i Amerika: På 1990-talet fanns fyra olika svenskamerikanska tidningar kvar nämligen: California Veckoblad och Vestkusten i Kalifornien, Svenska Amerikanaren Tribunen i Chicago och Nordstjernan i New York. Dessa tidningar förmedlade dels information och nyheter om den svenskspråkiga befolkningen i USA, men minst lika viktigt var att snappa upp nyheter från byarna i det gamla hemlandet. Av detta skäl hette den tidning som startades 1855 Tufve Hasselquist ”Hemlandet – det gamla och det nya”. Denna tidning sammanslogs med den ”Chicagotidning” som fram till 1990-talet hette Svenska Amerikanaren Tribunen och som tidigare hette Svenska Tribunen – Nyheter.

Kiell Tofters skriver i artikeln ”TUFVE NILSSON HASSELQUISTI SVERIGE”: Den unge Hasselquist började tjäna i flera församlingar i Skåne. I Kristianstad kom han i kontakt med väckelsen. I Glimåkra började Hasselquist engagera sig bland läsarna, och den unge prästen blev känd som en stark pietististisk förkunnare. Snart kom han i kontakt med Wieselgren och nykterhetsarbetet. Nästa tjänst blev i Önnestad och Hasselquist lärde känna Hans Birger Hammar och andra läsarpräster, som var kritiska mot Statskyrkan. De önskade en fri kyrka i stil med ”The Free Church of Scotland”. Hasselquist fick sedan tjänst i Åkarp och var nu känd som en pietist och reformator samt som en skicklig predikant och lärare.

Hälsningar från en trägen läsare av er utmärkta tidning, men ibland ”detaljpolis”!

 

 

Top