Personer från Verum som hade sin födelsedag på julafton

VERUM. Att ha sin födelsedag på julafton brukar av somliga betraktas som ett olyckligt öde. Andra har sagt att det finns fördelar med att fylla år på julafton som t. ex: jag får fira min födelsedag med hela släkten eftersom vi alltid firar jul med både mammas och pappas sida. Så alla är redan samlade, det är väldigt smidigt.

Åren 1890 till 1930 föddes i Verums församling ett halvt dussin personer med julafton som antecknat födelsedatum. Jag ska här presentera ett litet urval. Det är de fyra som föddes 1890, 1897 och 1929.

Två av dem har viss anknytning till min släkt i Brogården och de två som kom till världen julafton 1929 föddes i samma by. Barnmorskan hade därför en hektisk julafton i byn Stavshult 1929.

Tidningarna rapporterade den 24 december 1929 att Hollywoodstjärnan Anna Q Nilsson befann sig ombord på en Atlantångare. Hon var då på väg hem till Skåne, där hon skall bosätta sig och njuta sitt otium.

Anna Jönsson (1890–1971)

Thor Klarin (1897–1977)

Anna Jönsson var dotter till lantbrukaren Jöns Persson och hustrun Nilla Olsdotter (1857–1957) i Brogården. Anna och hennes fyra år äldre syster Hanna är välkända av elever i Verums på 1940-talet nybyggda skola. Systrarna hade hand om städningen i skolan och bodde i ett litet hus mittemot skolhuset. Sedan 1925 och fram till våren 1940 hade systrarna drivit Kafé Verum i Hästveda. Utöver systrarna själva bodde då även kafebiträdet Klara Viktoria Karlsson från Norraskog i Verum inneboende i kafébyggnaden. Hon hade vid fyra års ålder blivit föräldralös på grund av spanska sjukan. Efter återkomsten till Verum från Hästveda bodde de två ogifta systrarna och modern Nilla tillsammans i ett litet hus intill skolan fram till 1957.

Nilla var född på ”prästastället” i Verums kyrkby. Gården hade på den tiden sin mangårdsbyggnad mittemot det nuvarande församlingshemmet, som då var socknens skolhus. Eftersom Nilla nådde en ålder av över 100 år kallades hon ”Gamla-Nilla” och uppmärksammades även av Norra Skåne som Göinges äldsta invånare.

Thor Klarin var son till handlanden Carl Pettersson Klarin och hustrun Selma Andersson. Fadern hade återvänt från en treårig vistelse i Amerika och gifte sig 1896 med färgerifabrikörsdottern Selma från Mölleröd. Thor Klarin var sonson till västgöten och handlanden Johan August Petersson (1841–1911). Thor Klarin ägde och drev en handelsträdgård först i Västergötland och sedan i Östergötland.

De övriga två med födelsedag julafton 1929 och som föddes i Stavshult var Sven Johansson Bernspång (1929–2004) och Egon Åberg (1929–1996) kommer här nedan att kortfattat presenteras, Egon med en familjebild från omkring 1934, Sven med hans gravsten och citat från en tidningsartikel om hur han lyckades förena sitt födelsedagsfirande med välgörenhet regisserat av den pingstförsamling som han tillhörde.

Föräldrarna Judith och Arthur Åberg med barnen fr. v. Curt, Egon och Ulla-Britt framför villan i Stavshult omkring 1934. Egon var här på väg att bli fyra år.

Utdrag från HJO TIDNING 2013-12-20: JULAFTON. Hela människan delar gemenskapen

Den som vill kan komma till församlingshemmet och dela gemenskapen kring det dukade julbordet och det traditionella julfirandet som Hela människan ordnar.

Det krävs ingen föranmälan och en frivillig avgift tas ut, berättar Harry Persson i Hela människan. Klockan tolv på julaftons middag slås portarna upp till församlingshemmet där det serveras julmat och bjuds på sång och musik under musik under eftermiddagens lopp. Bernspång startade Hela människan, eller Ria som det hette tidigare, har i över 20 år ordnat gemensamt julfirande i Hjo. Redan 1992 serverades det första julbordet för att ingen skulle behöva sitta ensam hemma på julafton. - Det var Sven Bernspång som drog i gång det hela och då höll man till på Park. Sedan några år är vi i församlingshemmet, berättar Harry Persson. Efter Sven Bernspång tog Gudrun Johansson, husmor på folkhögskolan, vid och numera är det Peter Thimberg, föreståndare för secondhandbutiken Hjo can help som håller i trådarna. Många stöttar men det är betydligt fler som ser till att julfirandet blir till med julmat och gemenskap. - Alla kyrkorna i Hjo står bakom Hela människan och vi har gott stöd av restauranger och butiker i Hjo, som generöst brukar ställa upp. Likaså är det många Hjobor som stöttar oss genom att köpa lotter. Så det känns positivt, säger Harry Persson inför årets firande på julafton. Många provade lyckan och gav samtidigt ett bidrag när Owe Andersson och Robert Holst sålde lotter till förmån för Hela människan och julfirandet för ensamma i Hjo.

 

Top