Verumsprästen som levde upp till sitt namn hade en berömd bror
VERUM. Den mest sorgliga gestalten bland präster över Verums socken var hovpredikanten Carl Ludvig Hornstedt (1773–1823) som innehade kyrkoherdesysslan åren från 1812 till 1823. Under denna tid blev han anmäld för 20 tjänstefel. Rättegångarna mot honom, som resulterade i avsättning efter två års ”suspension”, upptog över 130 sidor i protokollet.
Bild saknas av Carl Ludvig, men här finns en bild av hans bror Claes Fredrik Hornstedt (1758–1809. Denne var en av de många svenska läkare som genom tjänstgöring i krig kom till Finland. Innan han blev läkare intresserade sig Hornstedt för naturalhistoria och besökte på olika forskningsresor bl.a. Finland, Ostindiska öarna, Azorerna och Mellaneuropa. (Se även bild från Java nedan.)
Det har berättats att det vid ett tiondegille i socknen 1814 som pågick hela dagen dracks 526 supar (30 liter) brännvin och 56 kannor (136 liter) öl. I Lunds stifts herdaminnen står att Hornstedt var ”en stor älskare af spirituosa”. När han blev inkallad till prosten för att förklara sig: var han så drucken att ännu när han återvände, hans fru måste sätta sig i chaisesätet och köra, då kungl hofpredikanten satt på chaisebotten och höll sig uppe i sätets pinnar.
Tord Jöran Hallberg har 1990 berättat om hur Hornstedt vid ett bröllopskalas på ”prästastället” i Verum vid jultiden 1813 i mycket berusat skick bedrev det som nu kallas sexuella trakasserier mot sin piga. Vid läsningen av denna text förstår man att prästen levde upp till sitt namn.
Detta inträffade i samband med Per Jonssons bröllop i en gård i Verums kyrkby. Enligt vittnesmål från brudgummens bror drog hovpredikanten då dansen var avslutad: … ut bägge pattarna och dem träget kände och åskådade i bröllopsfolkets närvaro, och då han dem övertrevat eller känt så länge han åstundade, tog han därefter in om ett spritt eller lommehål på frökens klänning och får mig att tycka som han ville angripa hennes hemlighet med ena handen. Sedan detta var förbi, tog hovpredikanten fröken med sig i prästkammaren samt tog nyckeln av dörren och slog samma dörr till, då de voro ensamma i kammaren, men vad de sedermera i kammaren uträttade, vet jag inte.
Pigan som utsattes för kyrkoherdens närmanden hette Maria Eleonora Gyllenberg (f 1781-02-02)) och hon fanns kvar i tjänsten åtminstone till 1814. (Var i Jönköping 1812 och 1818 hos sergeant Trotzig i Öggestorp. Hade tjänstgjort hos major Queckfeldt 1808 på Stensholm i Hakarp.)
År 1822 dömdes Hornstedt till två års suspension (avstängning) på grund av sin förargelseväckande böjelse för starka dryckers åtnjutande. Överklagandet till hovrätten hade inte hunnit fram till avgörande då Hornstedt avled i gulsot den 6 juli 1823.
Utdrag om C. L. Hornstedt från sidan 309 i Östgötars minne
C. F. Hornstedt undersöker naturhistoriska exemplar, under medverkan av sin slav Ali, på Java, 1788