”Stenværksformand Carl Nilsson Liljenberg” från Verum
VERUM. Jag har för vana att numera, som pensionär, unna mig en burk Carlsbergs ”Elephantöl” som måltidsdryck. Ibland kommer jag då att tänka på att min fars farmor Bengta hade en syster som bodde i Allinge på Bornholm där granitblocken till de stora elefanterna vid Carlsbergsbryggeriernas ingångsport i Köpenhamn blev uthuggna. Porten stod klar 1901 med grova pelare i form av elefanter.
Bengtas syster Nilla föddes i Magnarp 1855 och hon var gift med en ”stenverksförman” som arbetade på Bornholm åren 1884-1905. Nilla Tufvesdotter Liljenberg dog på Bornolm och ligger begravd i Allinge.
. |
På bilder av skulpturerna visas sällan att elefanternas sidor bär stora hakkors. Innan nazismen gjorde hakkorset till en omöjlig symbol var det flitigt använt. Det fick ofta symbolisera det nordiska. Hakkorset har även förekommit i olika kulturer runt hela jorden.
Stenhuggeriförmannen hette Karl Nilsson Liljenberg. Han var född 1852 och hade kommit till Verum 1860. Efter åren först i stenhuggerierna på Bornholm, sedan i Söndrum vid Halmstad och slutligen i Göteborg kom han år 1926 tillbaka till Verum där han bodde i en liten torpstuga i Magnarp. Något år före sin död 1935 hade han flyttat in på Verums ålderdomshem.
Karl Liljenberg hyllades med en bukett gladiolus när han firade sin 82-årsdag på Verums ålderdomshem i september 1934.
Hans granne och svåger var Per August Brodd. Denne var gift med Liljenbergs syster Sofie Nilsdotter och de bodde i Jakobstorp i Magnarp. Per August Brodds dotter Agnes Brodd-Molander hade sin vävateljé där innan flyttningen till Vittsjö. Även P. A. Brodd arbetade en tid i stenhuggeriet på Bornholm och i hans äktenskap med Liljenbergs syster föddes i Allinge på Bornholm barnen Agnes 1896 och Ragnar 1898.
När Karl Liljenberg år 1884 reste från Verums socken till Bornholm för att arbeta inom stenhuggeriet medföljde bonddottern Nilla Tufvesdotter från Magnarp och snart efter ankomsten blev de ett äkta par. Nilla var alltså syster till min farfars mor Bengta.
Nilla dog i Allinge 1893 och efterlämnade tre söner i späd ålder. Från 1889 bodde familjen på Nørregade nr 5 i ”Allinge Bygrunde”. Karl Liljenberg blev 1896 i sitt andra äktenskap gift med en ”slaktaredotter” från Allinge. Även detta äktenskap blev kortvarigt sedan hustrun dog i december 1900 efter att ha fått tre döttrar. Hösten 1905 lämnade Karl Liljenberg Bornholm och flyttade till stenhuggerierna i Söndrum vid Halmstad. Hans tredje äktenskap som varade från 1913 och slutade med skilsmässa 1925 blev barnlöst. Makarna bodde de åren i Göteborg och Karl arbetade fram till pensioneringen som ritare inom stenindustrin.
. |
Husen vid Nörregatan i Allinge syns här, i nutid, till vänster och omkring år 1900 till höger. Familjen Liljenberg bodde i huset i högra bildens vänsterkant (vid pojken på trappan). Bortom klippan ligger Kattedalen. Bild: Bornholmernes historie fortalt i billeder.
Vigselnotisen från 1884
Dödsnotisen för Nilla Liljenberg/Tufvesdotter 1893