Adolf Roth fick Verum att synas för omvärlden

VERUM. En för nutida Verumsbor tämligen bortglömd person var flitigt aktiv som vykortsfotograf runt om i Skåne under några år i början av 1910-talet. Hans namn var Magnus Mads Adolf Roth (1879–1960) och han gjorde åtminstone ett halvt dussin ”nedslag” i Verum med lyckat resultat.

Dessa vykort med ”Motiv från Verum” är utförda av honom. I några fall var min farfar lanthandlaren Viktor S. Pettersson hans förläggare. På nedre mittbilden har A. Roth fångat handlarens hus som sedermera blev mitt eget föräldrahem. Lanthandlaren själv och hans äldste son står vid brofästet.

Adolf Roths far hette Søren Andersen Roed och var född i Slagelse i Danmark. Denne kom till trakten av Hässleholm på 1870-talet och blev 1874 gift med Olofina Dalqvist från Finja. Adolf Roth var makarnas äldsta barn och blev tidigt upplärd i faderns yrke som slaktare.

Han var verksam i Köpenhamn 1899–1900 och drev sedan slakterirörelser på olika håll i Skåne. Han gifte sig 1902 med ystadsflickan Augusta Sjöström. Under åren 1912 till 1919 drev han ett större slakteri i Båstad och sedan i Höör fram till 1920. Därefter återkom han och familjen till Hässleholmstrakten. Där startade han den vulkaniseringsverkstad som sedan blev mest bekant som Roths Gummibolag i Hässleholm. Tidningen Däcknytt skriver 2010: … när bilarna började bli allt vanligare sadlade han om och åkte till Danmark på nytt för att lära sig att laga däck. […] Efter utbildningen i Danmark startades företaget 1923 i Finja utanför Hässleholm. I unga år var Adolf Roth en duktig atlet och amatörbrottare som erövrade en mängd utmärkelser och hederspris.

Något som inte är lika bekant är att Adolf Roth samtidigt som han drev slakterirörelse hade inlett en bana som fotograf med specialinriktning mot framställning av vykort i samarbete med lokala förläggare - ofta lanthandlare – runt om i Skåne. Han lär också ha haft porträttfoto på sin repertoar. Dock är endast ett sådant känt - ett barnfoto. I församlingsboken för Båstad åren 1810–1924 har - som framgår att detta klipp - yrket ”Fotograf” ersatt det överstrukna yrket ”Slaktarmästare”.

Här nedtill presenteras ett litet urval av vykort signerade A. Roth från olika platser i Skåne.

 

 

 

Top