Hillerström levde med stjärnorna

 

Runt sin stuga hade han flera lager av taggtråd för att hindra obehöriga, kanske främst var det då ynglingar som trakasserade honom för hans udda beteende. Runt stugan fanns också flera ”fallgropar” för objudna besökare. Av någon anledning tog han gödsel och formade till klumpar som klämdes fast i taggtråden.

Hillerström var ganska flitig köpare av lotter och en gång lyckades det. Hillerström vann både bil och motorbåt. Med hjälp av bekanta sjösattes båten för premiärtur i Vesljungasjön. Vidare öden om bil och motorbåt är inte känt men sannolikt var det Hillerstöms god man som svarade för de rätta åtgärderna. En gång när Hillerström firade födelsedag kom några grannar och uppvaktade med en tårta. Efter en del rundprat frågade gratulanterna om han inte skulle bjuda på tårtan? Å nej svarade Hillerström den är min och bar undan läckerheten!

Min egen bekantskap med Hillerstöm gjordes i slutet av 1950-talet då jag var så kallad kannplockare på mjölkbilen. Hillerström åkte med då och då för att göra nödiga inköp i Vittsjö och varje gång ville han bjuda in då han kom tillbaka. En gång uppfylldes denna hans önskan och han skulle bjuda på våfflor. En klunk vatten i munnen från öskaret i spannen och resten av vattnet i en något begagnad skål. Ett par nävar mjöl i skålen och ingredienserna strilade mellan fingrarna likt en deg. Då, helt plötslig kom mjölkchauffören på att det fanns grädde som skulle till affären i Verum och det var risk att den surnade i värmen! Det blev inga våfflor!

Hillerström var ganska intelligent och beläst. Särskilt var det astrologi som intresserade där han hade flera faktaverk om himlakropparna. Det berättas att i den lilla stugan som kanske var på cirka 15 kvm hade han målat av olika stjärnbilder i taket. På de stora stenarna runt stugan högg han in stjärnbilder med hammare och mejsel samt målade i med färg. Han högg även in andra meddelanden och visdomsord.

Runt stugan hade han sin egna lilla trädgård med olika växter.

Hillerström var godmodig och snäll men hans annorlunda beteende gjorde att han utsattes för ringaktning den tid då han bodde i sin egen lilla stuga.

 

Top