Krigsseglareminne

50 år därefter samlade dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann en grupp om tjugotal gamla krigsseglare som skulle förbereda en senare större samlande av de kvarlevande sjömännen från dessa år. Vid detta möte citerade Ines Uusmann ett tal av Per Albin Hansson från 1944: "Det är för mig en kär plikt att uttala fosterlandets tack och beundran för sjöfolkets uppoffrande insatser under denna tid".

Efter 18 månaders förberedelser kunde den 6 september 1997 samlas c:a 900 krigsseglare och med ytterligare inbjudna gäster var det totalt c.a 1600 personer samlade på lilla Stenpiren i Göteborg för invigning av ett minnesmonoment och efterföljande lunch. Detta skulle manifestera nationens tack till de svenska krigsseglarna, som enligt Ines Uusmans tal bidrog att Sverige kunde behålla sitt ekonomiska oberoende under krigsåren.

krig3.jpgEn återkommande minnesdag som samlar de av oss kvarlevande krigsseglare från 2:dra världskriget. Denna dag avhålles i 7 olika hamnstäder i landet i början av september. Den hålls i Sjömanskyrkans regi och har pågått sedan 1999. Mitt första besök var i Helsingborg, men åren därefter har jag varit i Halmstad där vi samlas i Sjömanskyrkan och håller en minnesstund med tal av någon präst.

På bilden syns stående  fr v Bernardh Skarp, Bjärnum samt George Gullstrand Vittsjö stående nr två från höger

krig2.jpgUnderhållning får vi av Flottans Kavaljerer vilket vid tjänlig väderlek sker på kajen utanför sjömanskyrkan, kaffe och utbyte av minnen föregår den sedvanliga fotograferingen av oss kvarvarande krigsseglare.

Top