Vittsjöborg från 1330-talet

Vittsjöborg är Vittsjöborg och absolut inte Snapphaneborgen. I äldre tider, ja så sent som fram i slutet av 1900-talet var benämningen Snapphaneborgen men borgen tillkom cirka 300 år före Snapphanetiden.
Snapphaneborgen fick faktisk en ny näring efter läraren Gunhild Selins bok 1959: Snapphaneborgen. Handlingen i boken utspelades så att läsaren utan större ansträngning kunde identifiera borgen mellan Pickelsjön och Mellansjön.
Det var först 1985-1986 som villfarelsen med Snapphanarna kunde avfärdas.
Vid arkeologiska utgrävningen konstaterades att borgen uppfördes omkring år 1330, då Skåne var ockuperat av Magnus Eriksson. Borgen brändes troligen ner efter en belägring under 1360-talet. Denna så noga men ändå svävande tidsrymd kan bestämmas efter de fynd som gjordes vid utgrävningarna. Bland annat återfanns omkring 20 brandskadade mynt från tiden 1319-1360. Dessutom återfanns ett större antal armborstpilar. Sannolikheten är ganska stor att det var under ledning av Valdemar Atterdag som denna och andra borgar brändes ner.
Borgen på udden är som teckningen av Anders Larsson visar, omsluten av vatten på tre sidor och på den fjärde sidan av borgen fanns och finns fortfarande spår efter en vallgrav. Platsen bestod av en kulle men genom stort dåtida arbete grävdes en fördjupning i kullen och två kullar blev resultatet. På den högre kullen, närmast vattnet uppfördes själva försvarsborgen på flera meter höga pålar. Byggnaden uppskattas till sex-åtta meter hög. På kullen fanns också borgens egen smedja. Det var ingen brist på malm till smedjan för nästan hela Pickelsjön har stort lager av så kallad penningmalm på botten.
Runt kullen uppfördes en palissad med tre rader spetsade pålar, även ute i vattnet. På den lägre kullen var ett bostadshus uppfört. Hörnstenarna till denna byggnad har återfunnits. Över vallgraven fanns också en vindbrygga samt en 30 meter lång brygga ut i Pickelsjön. Välbevarade rester av bryggan återfanns vid utgrävningarna. Mellan de båda kullarna kan ha varit ett stall för hästarna.
Teorierna är många varför Vittsjöborg byggdes just där, tullstation, utskeppningshamn för järn eller en försvarsanläggning? Eller var det en drake som for mellan Skeingeborg och Vittsjöborg?
Gör ett besök på platsen och tänk dig in i förhållandena på 1300-talet!

Top