SOCKENSTÄMMAN 1817 FÖRBJÖD KAFFEDRICKNING

VITTSJÖ. Sockenstämma hölls i Vittsjö år 1817 med anledning av Kungl.Maj:ts kungörelsen angående ”nödvändigheten av inskränkning uti införsel och förbrukning av utländska yppighetsvaror”.
Beslut fattades att alla skulle avstå från allt nyttjande av utländska varor och endast utnyttja det som är av inhemsk tillverkning. De persedlar som genast kommer att avläggas är sidenband, såväl lösa som på kläderna sydda, jämte guld- och silverspetsar. Likaså skulle bårder, spetsar samt kaffe avskaffas vid samkväm.
Risken fanns att äganderätten skulle allt för mycket våldföras som kunde medföra verkligt lidande om allt på en gång skulle avläggas, lämnades tillstånd att utslitna nedan nämnda varor skulle få användas: sidentyg, kläder av utländskt kläde, silkesnäsdukar, schalar av bomull, nättelduk med mera! Dessa varor skulle stämplas med sockensigillet. Den som undanröjde någon sak beslutades att saken skulle anses förverkad.
Då kläderna inte giva något sant värde så tillhör det föräldrar och husbondefolk att föregå sina barn och tjänstehjon då ungdomen av efterapningslusta varit hittills förvillande skola de genom äldres stadga och mogna råd samt förelysande exempel snart återföras inom förnuftets gränser. Det är nödvändigt att mödrar och husmödrar söka göra sig själva, sina barn och tjänstehjon, av kvinnokönet så fullkomlig i ”fruntimmersslöjder” att de utan saknad kunna umbära utländskt kram.
Kungl. Maj:ts  åsyfte var hämmande av utländskt överflöd medan Sockenstämman inte ansåg gå i befattning vilka färger som husmödrarna valde vid tillverkning i hemmet.
Beträffande främmande liquderdrycker såsom porter och arach, etc äro de tämligen okända i enskilda hus. Införsel och nyttjande av dessa drycker är enligt tidigare lag förbjudet.
Förbrytelse över något av ovanstående straffas med 1 Rd banco som av sexmännen uttaxeras och till pastor överlämnas som sedan fördelas mellan åklagaren, kyrkan och de fattige. Kronobetjäningen skulle ingripa som handräckning om någon trelskade vid böternas uttagande.
Beslutande vid Sockenstämman var bland annat Per Bengtsson, Rommentorp, Nils Andersson, Frösboholma och Nils Persson i Porrarp.

 

Top