AUKTION NUMMER 100 PÅ FREDAG !

HULTATORP. Bland hundraåringarnas skara kan också räknas in Hultatorp syförening som har sin hundrade syföreningsauktion den 7 november 2014. Den allra första försäljningen hölls den 6 mars 1915 och nästa auktion hölls den 28 december 1915. Med ett undantag hölls sedan syföreningens auktion varje år. Det blir därför den 100:e försäljningen, som blir i år den 7 november.

Tyvärr finns ingen dokumentation från tiden då Hultatorp syförening bildades men en annons i ortstidningen meddelar att syföreningen har auktion den 6 mars år 1915 där diverse varor försåldes.

 

Årets andra auktion hölls den 28 december. Vid båda auktionerna var det Jacob Lindhé som var auktionsropare. Jacob Lindhé var broder till Botilda Jönsson, Mörkhult som sannolikt var en av initiativtagarna till syföreningens bildande. Någon tillgänglig uppgift angående försäljningssummor finns inte men det var nog inte många kronor som kom in till missionsändamål med tanke på dåtidens penningvärde.

En anteckning från 1918 finna bevarad där en köpare inte kunde betala för inköpta alster. Drygt 30 år senare reglerades denna skuld genom utfört arbete i stället för kontanter.
Hultatorp Kristliga ungdomsförening bildades redan 1911 och sannolikt kan det vara denna förening som blev upphovet till syföreningen. Denna kristliga förening var den fjärde inom socknen som bildades. Ordförande inom denna förening var predikanten och lantbrukaren Olof Nilsson i Lönsholma.(Olof Nilsson var fader till hönseriägare Enok Nilsson). Dagen innan bildandet hölls missionsmöte i Hultatorp bokskog (troligen söder om Karl- Inge Delfins fastighet). Missionsmötet började klockan tio och slutade klockan 19 med en timmes middagsupphåll. Vid detta möte var det fem predikanter som medverkade. Med tanke på den tidens långa predikningar behövdes nog ett åtta timmar långt möte. Föreningen hade under sin glanstid omkring 60 medlemmar.
Det får bli enbart antaganden om vilka som tog initiativet till bildandet av syföreningen. Tämligen säkert är att Botilda Jönsson var den drivande kraften för bildandet av syföreningen. Lärarinnan Karin Bengtsson (lärarinnan Karin) var nog med i främsta ledet för bildandet.

En av få äldre bilder 1930-1940-talet med Hultatorp syförenings medlemmar. F. v. Hanna Johansson, Hultatorp, Hilda Bengtsson, Greta Johannesson, Nanny Nilsson, Mimmi Nilsson, Tyra Nilsson, Botilda Jönsson, Anna Bengtsson, Karin Pålsson (skymd), Selma Nilsson, Hanna Nilsson och Selma Mårtensson.

Efter hand var det Botilda Jönssons döttrar Karin och Mimmi Nilsson som tog över verksamheten. Botilda Jönssons make, Nils Jönsson avled 1910, 48 år gammal. Nu är det Erna Olsson som har huvudansvaret för syföreningens verksamhet.

Hultatorp syförenings symöte i Mörkhult omkring 1950. F.v. Okänd, Tyra Olsson, Mimmi Nilsson, Rakel Delfin, Svea Larsson, Signe Pettersson? och Alma Andersson.
Under de gångna åren har det varit ett antal auktionsropare vid försäljningarna. Utöver Jacob Lindhé var det Josef Pettersson och Ivar Nilsson som höll i klubban. Under cirka tio år var det pastor Torgny Carlsson som höll i klubban följde av pastor Lennart Björk. De senaste åren, liksom i år blir det pastor Lennart Arvidsson, Örkelljunga som blir klubbförare.

Vid förra årets auktion var det Lennart Arvidsson som höll i klubban. Så blir det även den 7:e november i år.
Not. På Juldagen i år 2014 hålls den 127 julfesten i Hultatorp för ortens söndagsskola.

Hultatorp syförenig är helt neutral och därför fördelas inkomna auktionsmedel mellan olika missions- och verksamhetsområde. Syföreningen är inte äldst i trakten men är bland de allra äldsta.

Top