AGNES BRODD KONSTVERK FINNS BEVARADE
VITTSJÖ. Konstvävare Agnes Brodd i Vittsjö är starkt förknippad med både Zickerman och Måås- Fjetterström. Agnes Brodd var gift och antog då namnet Brodd Molander men sina konstnärliga verk signerades med flicknamnet. Agnes Brodd var född på Bornholm1896 och avled i Vittsjö 1978.
Konstvävare Agnes Brodd vid sin vävstol 1976, två år före sin bortgång
Agnes Brodd hade väv i sina gener då både hennes mor och mormor var skickliga vävare. Hennes moder Sofia var så yrkesskicklig att hon behärskade spinna på dubbelrock samtidigt. Denna spinnrock finns bevarad samt avbildad på fondmålningen i församlingshemmet. Agnes Brodd vävbana började med att väva lakan samt kostymtyger men övergick snart till det mer konstnärliga.
Agnes Brodd började sin konstnärliga bana vid Fjetterstöms vävskola (Lyran) i Vittsjö då hon var 19 år där också Lilli Zickerman var delaktig. Egentligen behövde Agnes Brodd inte vistas på någon skola då hon var självlärd i yrket. Efter något år flyttade Agnes Brodd först till Dalarna och senare till Stockholm. Där blev hon uppmärksammad med en kopia av Darnells tavla på Nationalmuseum, Svarta Diana. Denna vävnad hade storleken 230 x 400 centimeter och två vävare hade nästan ett års arbete med denna vävnad.
Agnes Brott tröttnade på storstadslivet och flyttade 1934 till sin fastighet i Magnarp, Verum där hon fortsatte sin konstnärliga verksamhet. Med tiden blev den lilla stugan ganska trångbodd och omkring 1954 flyttade hon till en rymligare villa vid Strandgatan i Vittsjö. De konstnärliga verk som hon framställde tillsammans med upp till tolv anställda vävare var många gånger beställa av kyrkor och andra samlingslokaler. Två av hennes verk pryder Vittsjö kyrka, bland annat en kormatta och en brudmatta.
Agnes Brodd trivdes med sitt yrke och gladdes åt att finna de rätta färgkomponenterna till varje verk. Ända fram till 80 års ålder fortsatte hon sin konstnärliga verksamhet. Agnes Brodd var liten till växten men en stor konstnär. I dag är det fortfarande många kyrkor som har verk av konstnären Agnes Brodd.
Vid vägkorsningen Strandgatan- väg 117 fanns denna skylt som visade vägen till konstväveriet. Skylten finns nu i församlingshemmet och är skänkt av Agnes Brodd systerdotter.