Likvagnen i Vittsjö bogserades med bil

 

 

Vittsjö. Församlingens likvagn inköptes 1900 och var i verksamhet till 1959. Vagnen hade då sin placering i förrådet vid Flyvägen. Efter 1959 flyttades likvagnen upp till ett uthus intill Vittsjö Skog. I detta skjul med tak och två väggar fanns likvagnen till 1985. Då hade utrymmet ovanför orgelläktaren i kyrkan börjat ställas i ordning som museum.

Den gamla likvagnen i kyrkans museum

Med viss tvekan godtog kyrkorådet att ordna till det outnyttjade området i kyrkan. Efter hand kom förslaget att flytta likvagnen till Kyrkans museum. Vid två sammanträden blev de blankt nej. En av kyrkans starka män, herr X yttrade: Den staur bra där den staur! Vid kommande sammanträde då herr X inte var närvarande tog jag åter upp ärendet. Då vågade alla säga vad de tyckte. Likvagnen skulle flyttas till museet.

Med hjälp av kassören i hembygdsföreningen, Per Olof Persson tog vi oss fram till likvagnen. Efter undanröjande av bråte lyckades vi baxa fram den 85 år gamla likvagnen till något så när jämn mark. Transporten till kyrkan återstod! Per Olof placerades sig i min bils bagageutrymme, stadigt hållande i likvagnens skaklar. Närmaste vägen till kyrkan var via Lehultsvägen och Flyvägen. Per Olof höll stadigt i skaklarna medan vi så sakta rullade framåt. En och annan flanör tittade förvånat då den gamla likvagnen kom bogserandes efter en personbil! En viss justering fick göras ett par gånger då vänster bakhjul började vibrera! Användbart verktyg fanns under kuskens sits.

En av de sista gångerna som den gamla likvagnen användes med Arvid Nilsson som kusk.

Sedan började demonteringen av den gamla vagnen vid kyrkan. Varje detalj demonterades för att komma upp genom vinkeltrappan till museet. Största problemen var att få loss stolparna som höll upp taket. Sammansättningen var så snillrikt konstruerad att inte ens en tillkallad byggmästare med stor erfarenhet förstod hur sammansättningen hade skett för 85 år sen. Efter hand löses problemet med handkraft! Trots lirkande och vickande blev det svårt när taket skulle förbi i vinkeltrappan. Dock uppstod ett ”skavsår” som snart putsades till. Flera av kyrkans folk var verkligen aktiva med allt arbete för att få museet i ordning. Museet invigdes den 6 oktober 1985. Samma dag var första gången en kvinnlig präst tilläts predika i kyrkan! I dag finns den 116 år gamla likvagnen på kyrkans museum, helt intakt med kusk och prestaver.

Top