Nu jubilerar Wittsjö Hembygdsförenings Årsbok!

Vittsjö. Tiden går så rasande fort, man hinner liksom inte med. I 40 år har Vittsjö haft en egen årsbok! 1977 gavs den första Årsskriften för Wittsjö hembygdsförening ut och föreningen hade då varit igång sedan den 7 april 1976. Det var väl inte med någon större entusiasm man tog Ebbe Perssons förslag om en årsbok men Ebbe som trodde på sin idé knåpade ihop ett häfte själv. I förordet skriver han att ”Wittsjö Hembygdsförening har för avsikt att årligen utge ett häfte med liknande innehåll och format”, vidare konstaterar han att man inte i kan mäta sig med de stora hembygdsföreningarna som har åratal och decennier av erfarenhet bakom sig.

Nu tror jag faktiskt att vi faktiskt kan mäta oss med dessa hembygdsföreningar. I februari 2017 ges årgång 40 ut och även om det är liknande innehåll och liknande format kan man se skillnader, idag är det inget häfte utan en bok. Häftet årgång 1 hade 31 sidor, boken årgång 39 hade 128 välfyllda sidor, årgång 37 hade 176 sidor.

Böckerna kan faktiskt fungera lite som en lokal historiebok då fasta inslag i dem är tillbakablick på det gångna året samt ett bildsvep över det samma. Många gånger har jag plockat fram årsskrifterna för att kontrollera vilket år något hände, något som satt avtryck i Vittsjö med omnejd. Innehållet i böckerna blir väldigt varierat och är avhängit av att människor delar med sig av sina berättelser. Varje år kommer tanken på om det kan finnas tillräckligt med material för ännu ett år och man blir alltid lika glad då man ser att det gör det.

Nu då boken jubilerar hoppas vi på ett extra innehållsrikt exemplar och uppmanar alla att skicka in alster. Man behöver inte vara en författare för att skriva i årsboken, alla alster är välkomna (utom dem med personangrepp) men vi har mig veterligen lyckligtvis aldrig haft några bidrag vi inte kunnat ha med i boken. Nu hoppas vi att många skriver och skickar in till oss, vi vill ha bidrag senast den siste oktober. Kontakta mig på servicekontoret så berättar jag hur ni går till väga när ni skickar in det ni vill ha med. Nu hoppas vi på en tjock och innehållsrik årsskrift!

Top