NYÅRSFIRANDE UNDER ÄLDRE TID

 

VITTSJÖ. I tidigare artikel har det berättats om julfirandet i gamla tider på pensionaten i Vittsjö. Även då inföll Nyårsdagen en vecka efter Juldagen. Det stora firandet på pensionaten och i föreningar skedde dock på Nyårsafton. På senare tid har det urartat med de många raketer och smällare som går upp i rök!

Forna tiders fyrverkeri var nog inte så påkostad som dagens pjäser.

Liksom under juldagarna var det fullbelagt på pensionaten under Nyårshelgen. Några julfirare hade rest hem men återkom till nyår. Några nyanlända föredrog att komma till nyår i stället för julfirande. Efter hand blev det en överenskommelse mellan alla pensionaten att hålla måltiderna på samma klockslag. Detta fungerade perfekt och därmed hade gästerna större möjlighet att umgås.Firandet av Nyårsafton började ganska tidigt med en uppsluppen stämning. Det kunde vara en form av magi då någon trollkunnig person underhöll med sin fingerfärdighet. Det ordnades dans på flera pensionat och då givetvis med festkläder för att höja stämningen. Olika modeller av tävlingar ordnades för att avsluta årets sista timmar. Det gamla året skulle avslutas och det nya kommande året skulle välkomnas.
Vid midnatt smällde korkarna då champagneflaskorna öppnades. Troligen fick nya flaskor komma på plats medan tomflaskorna ökade i antal? På ett av pensionaten släcktes all belysning medan gästerna samlades i stora salen. Den gamla tidens ”sockertopp” kom på plats och överöstes med 96 % vara. Sen tändes den överhöljda anrättning och flammande lågor slog upp. Det sägs ha varit ett uppskattat skådespel!

Vid nya årets inträde ringdes året in med kyrkklockornas klang. Samtidigt avfyrades tämligen omfattande fyrverkerier vid pensionaten. Inbördes tävling var det mellan pensionaten om vem som hade det mest påkostade fyrverkeriet. Inga allvarligare olyckor inträffade vid detta skådespel. Något mindre fall av olycka inträffade vid flera tillfällen. Säkerhetsföreskrifterna var inte så omfattande som de är i dag.

Dåtidens samlingslokal var JUF stugan vid Pickelsjön.

På den tiden då JUF avdelningen var aktiv ordnades det samkväm i JUF stugan på Nyårsafton. Strax före tolvslaget samlades de flesta deltagarna vid kyrkan för att höra de nya året ringas in. Sen fortsatte festligheterna i JUF stugan med sketcher och ringdanser.

Nyårsbön i kyrkan har hållits troligen sen 1900 talets början och denna fortsätter. Numera är denna bön i Verum kyrka vart annat år. Under Sture Hallonstens tid började nyårsbön i Emmaljunga församlingshem och fortsatte in på 1990 talet med nyårsvirgilia som började klockan 23:15. Denna gudstjänst har numera upphört.

Nytt år nalkas med nya föresatser. Ett fint och givande GOTT NYTT ÅR till alla läsare.

epe

Top