REGISSÖR EKEBERG KLIPPTE OCH ÅKTE TIO VASALOPP

 

VITTSJÖ. Som tvålpojke började han 1937 hos en frisör i Vinslöv. Han kom till Vittsjö som frisör år 1951. Han, det är frisörmästare Sven-Åke Ekeberg som hade frisörsalong i Vittsjö från 1948 till 1988. Den klippande och rakande gärningen började 1948 i ”Bodelssons” hus till 1951 då Ekeberg byggde en hyreslägenhet. Där fortsatte han sitt yrke till 1988. Ekeberg var utöver sitt idrottsliga intresse också engagerad som politiker.

Mångsysslare frisör Sven-Åke Ekeberg.

Sven-Åke Ekebergs fader var officer och det blev bostäder i Göteborg och Boden samt slutligen i Vinslöv. Där började Ekeberg sin bana som frisör. I Vinslöv träffade han också sin blivande hustru, Ingeborg. Hon följde sin makes yrke och blev damfrisör i samma fastighet. Sedan Ingeborg avyttrat sin rörelse var hon även herrfrisör i samma lokal som sin make!Efter lärlingsdiplom sökte sig Ekeberg till Helsingborg där han blev statist på Stadsteatern. Där blev han bekant med Ingmar Bergman. Efter hand växte förtroendet för Sven-Åke som fick roller som dansare och sufflör. Vid ett tillfälle, berättade Sven-Åke år 1988, räddade Bergman livet på Sven-Åke! Det var en tung bom som av misstag fälldes rakt över Sven-Åke. Olyckan undveks genom ett häftigt vrål från Bergman.

Vid sidan av yrket som frisörmästare fanns intresse för revy och teater. På 1950 talet började tanken att växa fram med en revy i Vittsjö. Den gamla JUF stugan blev teatersalong. År 1954 gavs: ”Bara på skoj”. Det var sång och musik, det var vitsar och andra munterheter. Många av profilerna i orten gäckades med vassa gliringar och kommentarer. Alla scener i programmet mottogs med applåder då kända potentater fick sina väl inövade och träffande gliringar. Flera repriser av denna revy fick spelas upp. Revyn var så uppskattade att gästspel framfördes på närliggande orter.

Revygänget med Sven-Åke Ekeberg i mitten med svart hatt.

Utöver teater var magin ett intressant nummer för Sven-Åke. Han var trollerikonstnär under scennamnet Mr Grandini. Med sin svada och fingerfärdighet var han anlitad hos många föreningar och företag där han ”trollade” bort det ena efter det andra. Det blev trevliga och uppskattade föreställningar som han gav till förvånad publiken.
Tillsamman med några likasinnade bildade Sven-Åke ett opolitiskt parti, ”Ideell samling” som verkade för bygden. Det var detta parti som starkt drev frågan bland annat om ett medborgarhus i Vittsjö. Med tiden fick denna samling gehör för sin strävan och ett nytt medborgarhus kunde invigas 1969

Sven Åke Ekeberg deltog i teaterpjäs då Medborgarhuset invigdes.

Här gestaltar han storbonden. Utöver relaterade intressen fanns det idrottsliga intresset. Det var inte bollspark och sökande efter kontroller som var drivkraften. Det blev istället en personlig strävan att nå målet. Sven-Åke har deltagit Vasaloppet tio gångar. Han har även erövrat utmärkelsen ”En svensk klassiker” med fyra krävande tävlingar under ett år. Dessutom har Sven-Åke deltagit i 22 Maratonlopp. Den allra största upplevelsen vid målgång i Aten var då han fick en olivkrans som är en av de största troféerna.
Utöver alla dessa aktiviteter var Sven-Åke kassör i GIK under 23 år. Han var ordförande i hantverksföreningen och teaterföreningen i elva år. Dessutom var han kyrkokassör i tretton år. Under många år var han medarbetare i Norra Skåne under signatur SÅE. Om det händelsevis skulle bli någon tid över så blir det framför verk med lyrik.
Not: Uppgifter hämtade bland annat från en intervju 1988.
Sven-Åke Ekeberg var född 1924 och avled år 2009.

Top