Julfirande vid förra seklets början
VITTSJÖ. Julfirandet för mer än ett sekel sen är inte det samma i nutid. Då, när järnvägen var i sin barndom och motorfordon på vägarna var sällsynt var det blomstringstid för pensionaten. Dessa pensionat hade sin glanstid då tågen stannade vid stationen i Vittsjö. Särskilt på kvällstid under söndagar har det ett verkligt myller av gäster som anträdde hemfärden mot sin bostad.
Trobecks pensionat i sommartid.
Vittsjö var ändstation från Hässleholm från 1890. Från 1894 kunde resande komma både söder ifrån och norrifrån. Då fanns det förbindelse från Helsingborg samt från västkuster med Halmstad som järnvägsknut, Därmed fanns det förbindelse till Vittsjö från hela västkusten.
Under den gyllene tiden fanns fler än tio pensionat som var redo att ta emot julfirande gäster vilka några stannade kvar för att även fira nyår. Antal gästande besökare var så enormt att flera pensionat hyrde logi i närliggande villor. Måltiderna intogs dock på pensionaten. Efter hand har pensionat startat startat upp kortare eller längre tid. Numera är det i princip endast Furuliden (IBGgården) som har pensionatsrörelse. Bland senkommet och i drift finns även Ubbalt Bed & Breakfast intill golfbanan. Fanns det inte plats på pensionat så kom ofta släktingar på besök för att fira helgen just i Vittsjö.
Pensionaten på den tiden var tämligen påkostade.
Vid rusningstid för ankommande och i synnerhet avgående tåg kunde finnas drygt 200 gäster som skulle till sin hemort. Vid sådan rusningstid blev tågen alltid ett par minuter försenade innan stinsen kunde vinka iväg tåget. Intresset var påfallande från befolkningen att se så många resenärer på perrongen. Kuriosa i detta sammanhang var ett ett par äldre gentlemän fram till mitten av 1950 talet varje kväll kom till stationen för i se ”sista tåget”! På pensionaten var det julgröt och lutfisk på Julafton före julklappsutdelningen. Några gäster hade julklapp med sig men alla fick någon julklapp som pensionaten bekostade. På kvällen var det jullekar av varierande slag.
Under lång tid va det sed att en del av julgästerna skulle”gå” till Julottan i kyrkan Tros en sen kväll på Julafton kom det en skara till den tidiga gudstjänsten Som regel började Julotta klockan 7 men i vissa fall kunde klockan bli 10. Extremt var att någon gång började denna tidiga otta klockan 6 och något fall redan klockan 5. Juldagen var annars tämligen stillsam med mat och dryck i överflöd. Några av pensionaten hade underhållning på Juldagens afton.
Annandag jul var det mer livligt med underhållning och dans. Ett pensionat hade seden att det skulle var festkläder vid Annandagen dans. Herrar i smoking och damerna i lång klänning. Givetvis flödade det av både mat och i synnerhet dryck. Flera av gästerna stannade kvar och firade nyårshelgen på pensionaten medan andra gäster åkte hem till grå vardagen på Annandagen afton.