Vem var Sten Per i Hästhult

VITTSJÖ. Per Persson i Hästhult hade flera uppdrag under sitt arbetsliv. Per Persson var ett ganska vanligt namn och för att identifiera personen blev det Sten Per, Snö Per och Sop Per! Trots sina grova och kraftiga händer tillverkade han miniatyrer av sina arbetsredskap.

Per Persson som blev allas StenPer! Per var född i Hässleholm och efter drängplatser blev han anställd på Hovdala även där som dräng. Där träffade han pigan Signe som sedermera blev han fru. Efter några år flyttade paret till Dalalycke i Skånes Fagerhult dåvarande kommun. Nästa flytt gick till Hästhult där paret inhandlade en villa. Per observerade ganska snart de många stenbumlingarna på lantbrukarnas små åkertegar. Dessa ställde till problem vid brukande av åkern. Han såg böndernas strävan då de med spett och hävert försökte få upp stenarna. Per ansåg att det borde finnas enklare och mindre arbetskrävande sätt. Då inköpte han och en kompis en motorcykel med sidovagn samtidigt som han köpte en bensindriven stenborr som transporterades i sidovagnen. Han borrade lagom hål i stenarna, satt in dynamitpatron i det borrade hålet samt tände stubinen. Stenen sprack och bönderna fick lättare arbete att transportera bort flisorna. Tekniken gjorde sitt intåg och Per byggde sin första kran på ett lastbilschassi.

En sten på cirka 800- 1000 kg har lyfts upp.

Nu blev det betydligt bättre för bönderna. Per körde in med sin kran, hål borrades i stenen och stenen vinschades upp samt transporterades till lämplig plats, kanske ovanpå redan befintligt stengärde? Stenborren var ofta svårstartad och Per köpte en större kompressor och stenborren kunde drivas med tryckluft. Flera tusen stenar på dikesrenar och stengärden med ett decimeter djupt hål vittnar att här har Sten Per gjort sitt verk.

Stenen på väg till sin slutstation!

Under vinter/ snötid var det Snö Per som såg till att främst gatorna i samhället blev rensade från snö. Några byvägar tog också Snö Pers tjänster i anspråk då Per var uppe i arla morgonstund till allmänhetens tjänst. Under flera år var det Sop Per som åkte runt i tätorter ned sin stora flakvagn. Där hämtade han de fyllda soptunnorna och körde till dåvarande närbelägna soptipp. Samtidigt som han hämtade en fyll soptunna lämnade han en tom tunna för påfyllning av hushållens allehanda sopor och annat avfall.

Ett sådant borrhål tyder på att StenPer varit på platsen.

På den tiden när det fanns bärbar is på HAIK:s ishockeyrink behövde isen bli ren före match. Det blev drygt att med handredskap göra isen spelbar. Då byggde Per ett snöblad på ett chassi från en personbil där däcken var försedda med snökedjor. Tekniken hade kört in på rinken.

Med tiden tog ålders intåg in även på Per. Med sina grova händer började han tillverka miniatyrer av sina tidigare arbetsredskap i form av stenvagn och andra modeller miniatyrer.

Stabiliteten började göra sig påmind och pensionären Per sökte om en rollator. Myndigheten som ansåg sig har bättre kunskap om Pers förhållande avslog ansökan. Per var handlingens man och byggde sin egen rollator av trävirke och fyra hjul från en barnvagn. Efter reportage i pressen dröjde det endast ett par dagar innan Per fick en ändamålsenlig rollator av senaste modell. Per Persson var känd i hela bygden som Sten Per och var tjänstvillig då någon behövde hjälp med ena eller andra slaget.

Även i dödsannonsen blev det Sten Per!

Per var född 1921 och avled 2008, 87 år gammal.

 

Top