Egon mitt i byn: Skriv medan du kan och minns!

VITTSJÖ. Skriv medan du kan och har minnet kvar. Varför frågade vi inte medan tid var? Dessa visa ord sade Egon Nilsson, Egon mitt i byn flera gånger. Han levde själv upp till denna maning då han skrev ner det som han tyckte var intressant för kommande generationer. Egon var synnerligen noggrann med det han skrev ner. För att efterkommande skulle känna till aktuellt på den aktuella platsen mejslade hann in historien på en sten. Även i Emmaljunga och Hagsjö har Egon med vinkelslip ristat in historisk fakta där vind och väder inte förmår utplåna den historiska platsen.

På bilden har Egon dokumenterat med varaktig skrift.

Det är över 70 dokument på A4 som Egon har dokumenterat i flera fyllda pärmar. Flera av dessa dokument har publicerats på hemsidan vittsjobjarnum.nu. Det hände att Egon skrev fel bokstav och då började han om på helt och hållet på nytt A4! Det skall vara korrekt för kommande studier, sade Egon. Så skedde ända tills kåsören gav honom en flaska TippEx följt av vitt karbonpapper som suddade ut det felaktiga och Egon kunde fortsätta skrivandet på sin Halda skrivmaskin.

Egon Nilsson (mitt i byn) har verkligen dokumenterat många händelser.

Dagens flöde av nyheter kan inte jämföras med nyheterna år 1939 då Andra världskriget bröt ut den 1 september. Då var det nyhetsutsändning i Radion klockan 12.30, 19.00 och klockan 22.00. Egon var då 18 år och var inte aktuell för inkallelse då Finland anfölls den 30 november.
-Jag minns Nyårsafton 1939 och undrade hur det skulle bli nästa Nyårsafton, berättade Egon för kåsören vid en intervju 1992.

Detta ” frimärke” använde Amner ofta.

Den 8 april 1940 ryckte Egon in som soldat till Kunglig Älvsborgs Kustartilleriregemente KA 4 i Göteborg. Den 1 juni 1942 kom Egon till Känsö med flera stora byggnader och från denna plats kunde Egon beskåda Brännö och Vinga fyr. Egon fick utbildning att handha Bofors 40 millimeters luftvärnskanon som kunde avlossa 120 skott/minut.

Detta julkort fick kåsören av Amner Christiansson som ständigt var på POST.

Egons tjänstgöring vid KA 4 omfattade 566 dagar för ”Post i Sverige” och avlöningen för denna tid uppgick till 699 kronor. En biobiljett kostade då 1 krona och 10 öre. ”På denna lön lade jag grunden till min förmögenhet, berättade Egon!”. Den 23 oktober fick Egon besked att det var ”muck” dagen efter. Det civila livet blev tämligen kortvarig då Egon skulle inställa sig vid Kustartilleriets luftvärn i Trelleborg den 30 maj 1944. Där fick Egon tillfälle att avlossa varningsskott mot främmande bombplan på väg mot Tyskland. Den 28 juni fick Egon resa till Göteborg för att ”lämna in” och det blev muck. Ytterligare två repmånader fick Egon tjänstgöra vid KA 2 i Karlskrona.

Detta är ett sammandrag från Egons memoarer med krigsminnen. Det finns anledning att återkomma med mer av Egons memoarer.

 

Top