Resan fortsätter till Gran Sasso i Italien

 

BJÄRNUM. Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i historiens spår ute i Europa. Del 2

-Nu fram med nya körorder, rakt söderut i 60 mil till GRAN SASSO och det ställe där tyskarna fritog Italiens diktator Benito Musselini 1943.

Italienarna avsatte honom och fängslade honom på ett högfjällshotell. Detta ställe är mitt andra försök att hitta, så detta är utgångspunkt för målgivningen. Inte helt lätt att komma ut från Brescia. Vi kom på en motorväg som var gratis att använda, men mycket trafik med lastbilar, så vi letade efter första bästa tillfälle att komma ut på en fin betalmotorväg mot Modena (Ferrari tillverkas här). Det hade inte kostat skjortan från Italienska gränsen i norr, över passet och ner till Brescia. Totalt 8 plus 17 Euro.

Efter en timme hittade vi betalmotorvägen så full fart söderut. Förbi Imola banan i ett huj, snart Ancona och mot avfarten till Teramo och Gran Sasso. Här fikade vi klockan 17.30. Vägavgift från Verona 27.4 Euro och till Teramo 1.5 Euro. Vi kom till Hotel Paradiso i Isola Gran Sasso kl. 19.45. Kostnad rum 90 Euro, mat 18 Euro.
Vi hade nu tillryggalagt 250 mil från Bjärnum och ”Simba” (Saaben) spinner som en panter, mest i farter 150 – 200 km/tim. Färddatorn visar snittförbrukning på 0,71 lit/mil. Vi har flera gånger tankat Agip bensin 100 oktan racing. Det är skillnad på vår utspädda bluffbensin!

Våra förväntningar var, en lyckad upplösning av letandet efter högfjällshotellet där Italiens diktator Mussolini hölls fången av italienska soldater, aug/ sept. -43. Adolf Hitler som hade sitt HQ i Rastenburg, nu polska Ketzryn i s.k. Varglyan, trodde att då fronten i Italien började svikta och att Mussolini blev återinsatt, så skulle detta förbättra läget för tyskarna i Italien. Hitler tog kontakt med en hård - för SS överste Otto Skorzeny, att försöka fritaga Mussolini och föra honom till Hitler i Varglyan. Efter en djärv operation i sept.

1943 landade tyskarna med flera glidflygplan med ett hundratal soldater samt en Fieseler Storch enmotorigt högvingat plan. De lyckades snabbt frita ”Musse” och otroligt nog starta planet från en klipphylla. Detta var också målet för 1983 års semesterresa, (första försöket), samt att se KEKE ROSBERG vinna Monacos Grand Prix formel 1 1983. Keke´s son NICKO kör nu formel 1.

Med på denna resa 1983 var VW-åkaren och OT specialisten Bengt Persson från Vankiva, medlem i Hässleholms Motorklubb. Europakartboken i skala 1:750000 är samma som jag använder idag, i vilken jag under åren ritat in allt som är av mitt intresse.

Gran Sasso ligger c:a 20 mil nordost om Rom. Hotellet ligger på 2112 meter ö.h. Vårt högst berg Kebnekaise ligger på c:a 2111 meter ö.h. På den tiden fanns bara linbana upp till hotellet. Jag visste inte då att namnet var CAMPO IMPERATORE HOTEL ALBERGO-RIFUGIO. Yngre, vild och galen kastade vi oss upp i Gran Sasso bergen för att leta efter Hotel Gran Sasso och Mussolini. Det gick av bara sjutton, berg upp och berg ner, tiden gick fort. I morgon skulle vi vara i Monte Carlo. Fyra dagar fritt, torsdag till söndag. Jag kände i ryggmärgen att vi var på fel plats.

Vi kom till ett litet samhälle som låg på en sluttning, 10 – 15 % lutning, och där får jag syn på en polisstation. Självklart trodde jag att här kunde jag fråga om vägen till Hotel Gran Sasso.

Stannade utanför stationen, drog handbromsen till max (lutningen) och gick in. Där satt en gammal vithårig polisöverste med massa guldgaloner på axlarna. Hallo, do you speak english ? Han riste på huvudet och glodde som en gammal tjur. Jag ställde samma fråga igen långsamt, han bara glodde. Vad gör jag nu ? Jo, jag pekar och frågar. Gran Sasso, Graaan Sasssooo. Fortfarande inte en min. Jag försöker igen, Graan Sassoo Mussolini. Då vaknar han.

Jag säger Mussolini igen och pekar uppåt. Då for FAN i gubben, han flög upp ur stolen, händerna rakt upp och skällde och skrek, sprang ut ur polisstationen, ner för den branta gatan med händerna upp och skrek som en stucken gris.

Jag tänkte, vad har jag nu ställt till med, blir det arrest eller vad menas? Detta har en snäll möbelhandlare aldrig varit med om. Jätteobehagligt. 50 meter ner- för backen möter polisen en kvinna, fortfarande viftande med armarna och hög- ljudd. Så kommer de snabbt gående upp mot mig. De pladdrar på, värre än Annica Lantz på P4 fredagar. När de var två meter från mig skrek kärringen, som tydligen kunde några ord engelska. Never (aldrig ) Mussolini here, never never Mussolini, never never skrek hon. Jag nickade och bugade, vinkade med handen och sa på svenska ”hej och tack, ni är inte riktigt kloka”. Detta var dårarnas paradis!
Hoppade in i bilen och körde kvickt genom det lilla samhället. Efter en knapp kilometer var en parkeringsplats på en bergsplatå.  All framåtanda var som bort- blåst. Upplevelsen av detta cirkusnummer med polisen, förvånar mig inte längre, de har väl inte sett en turist just där på många år.

För några år sedan fick jag en förklaring till polisens uppträdande då jag levererade möbler till en italienare bosatt i Vannaberga, Vinslöv. Vissa byar höll med Mussolini andra var fientliga till denna personen. Det var i en fientlig by vi hade hamnat. Vi tog fram kartan och insåg att det var kört att hitta något hotell. Ingen kan engelska, så man kan inte fråga sig fram.
Detta var första och enda gången hittills som jag missat ett historiskt mål. Datum 14 maj 1983 kl. 11-12. (kommer senare, maj 2010, att hitta det)

Top