Nytt försök med Gran Sasso

BJÄRNUM. Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i historiens spår ute i Europa. Del 4

Tillbaka till 7 maj 2010 och hotell Paradiso. En amerikan som reste från staden ISOLA GRAN SASSO vid 20  års ålder, var nu hemma på semester och bodde på hotel Paradiso. Han visste exakt hur vi skulle köra för att komma till CampoImperatore Hotel Albergo- Rifugio. Tänk en sådan fantastisk tur denna gång. På hotellet pratade ingen engelska, de sade att franska var första språket i Italien. -Så kl 0905 anträdde vi marschen mot hotellet där Mussolini varit fånge. Det blev en fantastiskt vacker tur, nygrönska och fantastisk ursikt över berg och dalar i bergskedjan Gran Sasso. Solen sken från klarblå himmel men alla höga toppar var inbäddade i moln.

Så plötsligt på 2000 meters höjd blev det alldeles dimmigt, sikt på bara några meter, vad var detta? Vi stannade och tog kort, snön var cirka 5 meter över ”Simba”, detta var jag aldrig sett i mitt liv! Vi fortsatte klättringen uppåt till 2112 meter, där i moln och dimma och snö låg hotellet. Klockan är nu 10.36 den 7 maj 2010.

Pilarna visar på fönstren till rummet där Mussolini satt fången

Efter sju sorger och åtta bedrövelser står ”Simba”, Philip och Ingvar vid delmålet där Otto Skorzeny fritog Benito Mussolini lördagen den 12 september 1943. Philip backade ”Simba” upp till dörren, över snön och tog kort. Här är så dimmigt i snöyran så man kunde inte se båda yttergavlarna  på hotellet. Det gick heller inte att se var flygplanet hade startat ifrån.

Baksidan av hotellet

Tyvärr vädret men båda fönstren som han var fånge i, de kom med på bilderna. Det blåste kallt, vi var ju högre än Kebnekaise.

Mussolini fritogs av tyskarna med hjälp av en Fieseler Storch

Min son Philip  som kört och njutit varje meter med ”Simba”  tyckte att nu skulle det bli gött att åka nerför och hemåt. Monte Casino, klostret som bombades i maj 1944 brydde han sig inte om. Jag var där ensam 1983 och stannade vid vägskälet upp till klostret. Dansken ”Sven Hassel” eller som han heter Börge Redstedt Pedersen skriver i sin bok om Benedikteklostret Monte Cansino- - ”stig ur din bil, böj ditt huvud i vördnad för dem som stupade här på det heliga berget. Om du lyssnar, kanske du fortfarande kan förnimma något av granaternas  tjutande och de sårades skrik”. Det gjorde vi 1983. Det bombades till grus men är uppbyggt igen. De allierade trodde att tyskarna hade soldater däruppe. Därför bombades klostret, det var sista hindret till att ta Rom. Nu ville vi norrut mot Schweiz, Como blev nästa övernattning. Vi använde ”Simbas”  alla 210 hästar till max. Vänstertrafik på motorvägen hela dagen. En gång blev det stopp i en timme, sedan full fart igen. I Como bodde vi på halvdassigt Hotel Arcai, 50 EU, vi löste motorvägslicens för Schweiz 30 EU. Morgonen, duggregn och klockan 8.12 åt vi frukost, det var inte billigt, 24 Scweizerfrang. Österrikes gräns vid Bregenz klockan 11.05.

Top