Med SAAB 95 1971 servicebil ”Kurtan”

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget ute i Europa. Denna gång gör vi dock en liten avstickare till Rallysporten. (Del 5 av 12)

General Motor, Stuttgart i Tyskland ringde och frågade om de fick låna Rallyservicebilen. Erik ”Carlsson på taket” skulle till Goodwood, klassisk bana med historiska bilar. -Självklart får ni det men den är inte historiskt perfekt. Det är en V4 med sportlister vid sidorna.

alt

Vi har den för att serva 2-takts Sporten 62 års modell. 95:ans V4 hade aldrig några sportlister, sa jag. Dom begrep inte, så jag sade, jag skall i nästa vecka köra till England och se på krigsminne. Jag kan köra med 95:an och åka över Dover - Calais och på hemvägen skall jag se Erwin Rommels hus, gravsten och den plats där de tvingade honom att begå självmord, för att få en stadsbegravning. Då åker jag förbi Stuttgart. Om jag kör till flygfältet och ringer er så kommer ni dit och tittar på SAAB 95 V4 ”Kurtan”, rallyservicebilen. Det funkade bra, de kom ut till flygfältet och tittade på ”Kurtan”. Oh, så fin. Oh va bra.

Vad är det som är på taket, det liknar en kanon? Det är en bakaxelriktare! Vad är det? -De begrep inte mycket GM tjänstemän. Jag frågade om det fanns plats att åka med till Goodwood, med ”Kurtan”? -Svaret var, självklart, det enda ni får betala mig är mat och hotell. Självklart gör vi det! Men ni måste lämna besked tidigt så att jag kan bli fri från affären! -Ja! - Sen hörde jag inte mer på länge. jag glömde bort det, de behövde nog inte 95 ”Kurtan”. - Så ringde de från Stuttgart en tisdag, kan vi hämta 95:an på torsdag? Javisst, men då kan inte jag, men bilen får ni låna. Den är inte tvättad o fin men det fixar jag! Jag ringde Vittsjö Bilvård, nuvarande Emmaljunga. Kan ni vaxa o tvätta på onsdag, på torsdag skall 95 ”Kurtan” till GoodWood? Han svarade positivt, klart vi hjälper dig! Sent torsdag kväll kommer en otroligt stor lastbil på väg till England. De var proffs. Synade bilen och gjorde anteckningar på varje liten rispa. Nästa vecka kom de tillbaka med 95 ”Kurtan”. Han hade gått 400 meter och jag fick en stor handduk ”SAAB TURBO”. Den skall användas vid mässor. Proffsigt!

Top