Tyska V2 Baser

 

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 10 av 12).

Saab 95:an (= Kurtan ) och jag kom på kvällen till Frankrike med högertrafik, inte lätt. Vi tog motorvägen mot den historiska platsen DUNKERQUE med stranden som många tusen engelsmän räddades hem från av många båtar, stora som små. Efter några mil och vid 24-tiden kom vi till en stor parkeringsplats där flera långtradare chaufförer sov, snart även jag. Pinkade och drog för gardinerna som mina flickor sytt. När jag vaknade sken solen och de flesta lastbilarna hade kör iväg utan att jag märkt något. Troligen har denna hektiska vecka tagit musten av möbelhandlaren. Nu var det nya mål i siktet.

Redan 1935 hade tyskarna planerat var i Frankrike de skulle placera sina V-vapen. Werner von Braun med ingenjörer var långt framme med raket- vapen, med början i Peenemunde. De första V1 raketerna skickades mot London från startramper. V2 var en riktig raket.I Frankrike gjordes 2 fasta avskjutningsplatser. Den ena i Watten, en jättestor fyrkantig betong klump, med en enorm ståldörr som idag öppnas och stängs för turister. En träff av bomben ”TALBOY” från ett Lancasteranfall syns tydligt. Vittsjö´s Lancaster ”George” var här och bombade på sitt 92:a uppdrag 19-20 juni 1944. Här i Watten var jag för något år sedan, återkommer med den reserapporten senare.

Nu är jag på väg till WIZERNES.

Här har tyskarna byggt ett runt jättevärn kallat ”CUPOLEN”. Helt insprängt i berg. Den rundade formen syns idag på långt håll. Eftersom tyskarna inte hann bli färdiga med denna V2 bas och inga människor dödades, har den blivit ett stort turistmål.

Det är mäktigt att komma in i entréhallen, i taket en bemannad V1:a. En lång sprängd tunnel in till själva Cupolen. Jag tänkte: tyska fångar kunde, men inte vi i Hallands- åsen.

Inne i denna enorma hall rymmes idag 2 biografer, 1 V2 raket och flera fordon. Jag rekommenderar ett besök här. 617 SQ ”Dambuster” bombade också här.

I detta området byggde tyskarna också en V3 bas i ”MIMOY- ECQUES”. Det var mot detta mål som Joseph Kennedy omkom med en B17 flygande fästning.

Till detta V3 återkommer jag med, ett otroligt underjordiskt bygge.
Härifrån skulle tyskarna förgifta hela England.

Hoppas jag får återkomma med detta spännande mysterium.

Top