Rommel

 

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 11 av 12).

Nästa punkt i programmet nu när Saaben kylare pekar norrut är ULM, HERLINGEN, där fältmarskalken Erwin Rommel har bott och verkat. I staden Ulm har jag varit tidigare och sett rådhuset vid torget där Rommel fick en statsbegravning. Kyrkan lär ha Europas högsta torn.

Vid en bensinmack på södra infarten till Ulm tankade jag ”Kurtan”. Vid sidan stod en militär VW-buss som också tankade. Bra tillfälle att fråga var Rommels hus ligger, tyckte jag. Till min stora förvåning visste han inte var Herlingen låg och han visste inte i vilket hus Rommel hade bott i! Otroligt för en militär! Han bad mig åka ner till regementet och fråga. Nej, det ville jag inte, kände inte för det. Dåligt av en militär att inte veta. Staden Ulm ligger lågt i förhållande till motorvägen. På halva nervägen låg regementet, men jag fortsatte ner till stads kanten. Där låg en BP-mack. Vi var ju ”nytankade” men jag tog mod till mig och gick in och frågade den unga tösen vid kassan. Samma procedur: do you speak english, do you know were field marchal Erwin Rommels haus in Herlingen is ? Klockrent sa den unga tösen: yes, strait on, after maybe 4 km Blue stone, after that 2-3 km is Herlingen. With rail station on the right, look there. Jag sade Thanks. Vad var det hon menade med ”blå sten”? Vi d.v.s. Kurtan och jag drar iväg, följde vägen i utkanten av stora staden Ulm. Mycket riktigt, efter c:a ½ mil var en byaskylt ” Blau Stein” och efter ytterligare några km kom byanamnet Herlingen. Detta var inte på min karta och militären såg inte heller namnet på sin karta. Det var otroligt kass ! Mittemot stationen svängde jag höger, upp för en brant backe och efter 200 m på vänster sida låg Rommels hus.Jag kände igen det direkt från bilder i världskrigsböckerna. Muren och stålgrinden stämde exakt efter mitt minne. En bronstavla med Rommels historik. Det var exakt här SS-männens bil var parkerad när de gick in och bad Erwin Rommel att ta sitt eget liv och få en statsbegravning. Alternativt att bli arresterad och antingen hängd eller skjuten. Där satt jag och memorerade historien.

Fakta var: 1) 20 juli 1944 placerade von Stauffenberg en bomb vid sidan om Adolf Hitler vid en lägesgenomgång i Rastenburg ”Varglyan” i norra Polen. Attentatet misslyckades. General Beck hade skrivit i anteckningsblocket att om Hitler dog skulle de fråga Rommel om han ville förhandla med amerikanarna om fred på västkusten, icke mot öst. 2) Rommel var överbefälhavare vid Normandie, ”Atlantvallen”.

Den 17:e juli besköts Rommels DKW Cabriolet av ett engelskt Typhoon jakt- plan mellan LIVAROT och VIMOUTIERS.

Chauffören dog och Rommel kastades ur bilen och blev medvetslös.

Skottlossning och motorbuller gjorde att ett par fransmän tittade ut och såg att där låg en karl bredvid den krockade bilen som törnat mot broräcket. Paret gick ut, bar in mannen och lade honom här.

Detta sades till mig härom året, när jag var där och kollade. Det var Rommel. Han kom sedan till Vimoutiers sjukhem. Efter detta fick Rommel åka hem och vila upp sig. Han visste inget om att hans namn var bland de revolterande officerarna.

De båda SS männen som parkerade på samma plats som jag nu stod med ”Kurtan”, var gamla kamrater till Rommel. (Kanske jag i framtiden skriver en reseberättelse från Varglyan i Polen. Har varit där två gånger). Det kändes ett visst obehag att vara på exakt samma plats och tänka tillbaka på dessa hemska ögonblick. Rommel tog farväl från familjen samt följde med SS männen. Färden fortsatte uppför backen, till vänster vid nästa korsning och någon kilometer framåt. På höger sida ligger ett stort stenparti. Här stannade SS männen och frågade Rommel om han var redo. Sedan lämnade SS männen honom en stund, vid återkomsten var Rommel död. Han hade tagit en giftampull och blev garanterad en statsbegravning. Vid mitt besök av stenpartiet låg blommor. Så slutade ”ökenräven” sitt liv. På Herlingens kyrkogård är gravstenen som det tyska svart-vita korset. Inskription: Här vilar Erwin Rommel och hans fru.

Top