SAAB Stuttgart

 

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 12 av 12).

Resans sista punkt närmar sig. Visa upp rallyservice bilen ”Kurtan” för GM personalen i Stuttgart. Jag ringde upp dom när jag lämnade Ulm. Vi bestämde att träffas vid flygfältet– enklast att hitta dit. Med tysk precision kom vi nästan exakt på samma gång till träffpunkten. 

De gick runt ”Kurtan” och skröt med skicket, samt frågade bland annat vad är det du har på takräcket ? Jag svarade, det är en bakaxelriktare. Vad är det för? Sa de ! Jag förstod då att de visste ingenting om rally. De var bara PR-män. Så fick jag förklara allt om denna, samt att de dubbla listerna på dörrarnas undersida aldrig funnits på en 95:a.Jag har dessa på servicebilen för att om något på 2-takts 96-sporten ( kallad ”Malle” och ”Gripen1” ) skulle hända, så är det bara att skruva på nya lister från servicebilen. De frågade hövligt om de fick låna servicebilen till Erik Carlsso´ns (”på taket” ) körning på Goodwood i England. Självklart vill jag hjälpa till. Men ska inte alla veteranbilar vara original, frågade jag. Det måste ni kolla upp ! Vad kostar det ? Ingenting, jag är glad att få hjälpa till. Men är det plats kan jag få åka med, säg till i god tid ! Ja, sa de.

Så blev det som jag sade till dem för några veckor sedan, kan man flyga till månen så kan man köra till Stuttgart ! Hemresan gick bra, alla de 20 punkter som jag listat hade jag klarat bra. Men, de ringde inte i god tid innan. De ringde en tisdag och frågade om hämtning på torsdag. Jag ringde Vittsjö Bilvård om vaxning och de var positiva. På torsdag kväll kom en lång transportbil och hämtade. Några dagar senare kom ”Kurtan” hem igen. Den hade körts 200 meter ! ALLT BLEV BRA !

Ni har nu läst första reseberättelsen om hur jag upplevde historien om hur andra världskriget utspelade sig. Under de 35 år jag har forskat och fått uppleva platser, där jag verkligen känt historiens vingslag. I många fall har jag fått uppfattningen att segraren skriver historien. Det har facinerat mig att med kamera dokumentera objekten före och nu. Nu tackar jag för mig och hoppas ni kunnat följa mig i tankarna samt kanske gett er en idé att åka och se de platser ni läst om. Samtidigt önskar jag er välkomna till Bjärnum, för att se vår kompletta möbelaffär, med Saab rallyveteraner, de är som rekvisita i affären!
Jag kommer kanske tillbaka med mer.

Top