H B HAMMAR VAR PRÄST I VITTSJÖ

H B har liksom gått i arv från far till son i flera generationer. Den H B som gäller för denna artikel är H B Hammar som var präst i Vittsjö 1940. Han återkom flera gånger som vikarie sedan han slutat sin ordinarie tjänst. Han trivdes så bra i Vittsjö att sommarstugan ändrades till permanent boende för honom och hans maka Ann-Marie som nu vistas på Skansenhemmet. Hans Bernhard Hammar var född i Bårslöv 1911och avled i Vittsjö 1990.


Det var på en begravning i Riseberga som då 15 årige H B beslutade sig för att bli präst. Prästyrket hade liksom gått i arv då hans farfar var präst i Norra Rörum, hans fader var präst i Bårslöv. Två av H B:s  söner blev präster, en av dem blev domprost och den andre blev ärkebiskop samt en dotter som också är prästvigd. H B blev på sin tid kyrkoherde i Norra Rörum där han farfar hade varit präst en gång i tiden.

Efter flera prästtjänster, bland annat i Vittsjö 1940 blev H B kyrkoherde i Norra Rörum och sedan blev det Örkelljunga. Där utnämndes han till prost och sedan till kontraktsprost. H B hade under sin aktiva tjänst flera uppdrag inom kommunen, stiftet samt inom Svenska Kyrkans riksorganisation.

Vid pensioneringen bosatte sig makarna i Vittsjö 1978 men prästtjänsten var ett kall och han upprätthöll flera vakanstjänster och var nästan som en jourhavande vikarierande präst då han kunde ställa upp på kort varsel till vilket förrättning som helst. H B hade verkligen talets gåva då han inte behövde något skrivet manus att följa utan talade så att säga fritt ur hjärtat. Han var en kraftfull och uppskattad talare.  Han vidgade också sina vyer då han efter pensioneringen hade prästtjänst i både Härjedalen och Jämtland men återvände snarast till Vittsjö.

Under tiden i Vittsjö, under Andra Världskrigets inledning föll det på H B:s lott att mäta längd och bredd på alla värnpliktiga. Bland annat cyklade han över de frusna sjöarna till Hultatorp med församlingsbok och måttband i väskan på cykelns pakethållare för att ta mått på värnpliktiga.

Efter flytten till Vittsjö blev det inte så många lediga dagar eller stunder för den aktive prosten. Ofta blev han tillfrågad om olika förrättningar i Vittsjö samt på andra platser. Dock lyckades han samla så mycket fritid att han började binda böcker och denna hobby tog mycken av fritiden. H B Hammar var uppskattad av alla han kom i kontakt med och det var inte så få.


 

Top