EN RESA I ETIOPIEN

LITE HISTORIK

 

 

 

 

 

Abessinien är ett land i Afrika. Det var det land som näst Danmark,Norge och Finland var det mest omtalade landet i den by, Snärshult, jag växte upp.  Två kusiner Philippa Oredsson och Anders Andersson, med rötter i byn reste till landet som missionärer och när dessa brevledes meddelade sig med släkten i Snärshult så stundade kafferep  med högläsning av brev från Afrika. Detta var tiden före mobilen,  tiden före internet – ja någon telefonförbindelse fanns inte -  så breven var den stora händelsen när dessa med någon månads tid att färdas anlände till byn. Då var det upprop i byn för många var intresserade lyssnare till högläsning av  afrikabreven.

Philippa arbetade i Abessinien  tillsammans med sin make Josef i flera omgångar från 1932 . Verksamheten avbröts av  olika krig och världskrig men tillsammans med maken så var de där även som pensionärer åren 79-80 och arbetade. Anders reste till landet 1946 med båt från Göteborg och efter några månader genom Nordsjön, Atlanten, Medelhavet , Suezkanalen och Röda havet så kunde han ta tåget till Addis Abeba från Djibuti . Första brevet, som också måste åka tåg – båt i några månader var alltså inte purfärskt men det var ett livstecken. Efter sådär sex månader.


AFRIKABREV    
Med allt detta i ”ryggen” - och - när jag så  fick ett brev från två volontärer i detta land Sture Bengtsson  -82 – år och Elsie Bengtsson – 70  år. Så blev det en reaktion. De skrev  att jag var välkommen att titta på deras arbete med att uppföra en kyrka i Harar och kanske hjälpa till. Detta kändes både intressant och anmärkningsvärt. Just med kyrkbygget!  Då Harar som ligger ganska nära Somaliland är den fjärde heligaste av islams städer. Den kommer som fyra efter Mecka , Medina och Jerusalem  och har ca 150 moskee`r inom sin räjong. Jo – en  biljett skulle kosta ca  5000 kr, sa man på Resia i Hässleholm, så den köpte jag.


AVFÄRD                     
Lennart W kommer kl nio på söndagsmorgonen den 6 e februari och på järnvägsstationen i Hässleholm möter  den digitala revolutionen i form av en automat som jag inte förstår alls. Det gäller biljett till Öresundståget men en resenär bakom påpekar att man skall just peka på skärmen  så effektuerar apparaten dina önskemål. ”Jodå man skall lära så länge man lever, ” är ju ordspråket. Nåväl Öresundståget är punktligt, bekvämt och stannar i Kastrup så jag beger mig in på flygplatsen med en biljett som endast består av en bokstavskombination YYNGHP och jag känner mig mycket ”enkel”. Man pekar in mina bokstäver på en angiven skärm och vips är jag välkommen till disken lite längre fram och killen där vet tydligen redan att jag skall till Etiopien, på grund av min kod, men först till Heathrow, London. Så jag visar passet och ett boardingcard skrivs ut och min väska försvinner in på ett band. ”Jaha det var mycket jag fick för några bokstäver” ,tänker jag.


LONDON
Mycket intressant är det att studera utsikten när planet sänker sig ned över London. Temsen meandrar genom den utsträckta staden och det går att urskilja historiska byggnader som t.ex. Towern , Buckingham palace, Westminster Abbey, St. Paul  m.fl.
Heathrow är en stor flygplats, ja alldeles förskräckligt stor. Genom stora fönster i hallen syns flygjättar som Boeing, Airbus  m.fl. representanter för världens flygbolag. Men det är väl sörjt för motion. Att gå från ”gate to gate to gate to gate” bedömde jag som en promenad på många kilometer. Långa rulltrappor och ibland rörde sig även vägen framåt. Fast var du skulle gå var inget att ta fel på. Skyltar och anvisningar var föredömliga. De ledde rätt!
Väntetiden är fyra timmar så för att känna mig riktigt utrikes går jag in på en japansk bar och beställer något jag inte begriper vad det är. Men att äta med pinnar den mat  som jag har  på tallriken tar  så lång tid att väntetiden till bordningen av Ethiopian  Airlines blir  alldeles lagom. Alla säkerhetskontroller tar ju även sin tid!


ETHIOPIAN ARLINES
Ethiopian Arlines är ett skyltfönster för landet. Söta och trevliga flygvärdinnor serverar mat, kaffe och vad än man vill ha. De är riktigt ”service minded”. Framför stolen ligger även en tidning som berättar  passagerarflygets historia ur landets perspektiv. 1929 startade bolaget med en DC 3a  till Kairo och i nov 2010 inköptes en Boeing 777-200. Planet med världens största räkvidd när det köptes. Med detta flyger man  mellan Whasington och Addis-Abeba. ”Vårt” plan är en 767   alltså något mindre  men tar  ändå över 200 passagerare. Och så finns ett foto i utlagda skriften som presenterar landets första kvinnliga flygkapten. Men jag presenterar mig för min ”näst intill” passagerare. Jag berättar var jag kommer från och så berättar han att han är sudanes från södra Sudan. Varit hemma och röstat för delning av Sudan i valet nu i januari  2011.  ”Är du kristen eller muslim?” Jag frågar men killen svävar lite på målet och berättar i stället att han jobbat i Toronto,  Kanada,  en tid. Röstade för delning av Sudan och har förhoppningen att det även blir så.
Vi åker nattflyg och värdinnorna delar ut kuddar och filtar. Det går bra att sova. Tids-åtgången blir ca 7-8 timmar  och vi får plussa med två timmar till svensk tid när vi är framme  i Etiopien. Lite innan Addis går solen upp över Östafrikanska högplatån och det är både intressant och vackert att kika ut genom fönstret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ADDIS ABEBA                      
Klockan är kvart över sju, lokal tid. Boleflygplatsen badar i den uppgående solens strålar. Flygplatsen har lite av nybygge över sig. Vi får gå ned för en trappa som kör fram till planet. Så buss till ”gaten”. Kanske 10 gr varmt på flygplatsen.  Och sen alla dessa kontroller. Visuminköp kostar 20  US dollar. Mitt knä av rostfritt stål piper men ett läkarintyg accepteras. Och utan livrem måste jag gå en bit med ett ordentligt tag i byxorna. I handbagaget hade jag av någon outgrundlig anledning lagt en morakniv. Den behöll flygplatsen och man tittade lite undrande på mig sedan. Men utanför möter Chippo  kyrkans chaufför som hämtar till den gamla svenska missionsstationen i Addis Abeba. Några svenska missionärer är där inte längre utan kyrkan är numera helt ”etiopiserad” och självgående men en del lokaler används för gäster för en mindre kostnad. 100 Birr /dygnet .(1 krona =2,57 Birr) Och vill man ha mat så står en ”köksa” till tjänst och är inte dyr. Hon fixar lite mixat   etiopiskt  -  svenskt  för  mig. Men Addis -Abeba ligger på  2500 m.öh.  och det påverkar vädret. Ger kyliga nätter och heta dagar. Från 7gr  till 25-26 . Det blåser oftast så där lite lagom så det känns behagligt.


KEJSAR MENELIK  II
Etiopiens huvudstad Addis Abeba är belägen på Entoto bergen och grundades av kejsar Menelik II som enligt utsagor tröttnat på sin tidigare  plats – att regera från  -  Ankobar.-  Så han grundade en ny huvudstad. Menelik är något av Etiopiens ”Gustav Wasa”. Han besegrade Italien vid Adua 1896 och avstyrde därmed italienarnas försök att göra Etiopien till sin koloni. Det var ju så, att på 1870-talet hade Bismarck bjudit de europeiska stormakterna till Berlin för att komma överens hur man skulle dela Afrika. Italien fick Etiopien på sin lott. Men misslyckades. Så därför är landet det enda i Afrika som inte varit koloni under något europeiskt land. Etiopiern är stolt över detta faktum, men kanske utvecklingen hade gått fortare om landet varit koloni för en tid? Men å andra sidan blir nog känslan, för en utlänning, att landet genom sin oavbrutna självständighet är ”mera afrikanskt”!

 

 

 

 


FATTIGDOM                        
Chippo erbjuder sig, mot vederlag, att skjutsa mig runt och visa Addis. Staden är vidsträkt, går att konstatera. Redan utanför gatan som passerar SLM  kyrkan (Swedish Lutheran Mission) börjar slummen. Och det är verkligen fattigdom jag ser. Klädda i trasor synes dessa bo i tält som verkar mycket provisoriska. Husen är även många som är förbi möjlig reparation. – Fast min bedömning.-


EXCHANGE
Pengar blir lätt en bristvara i främmande land. Chippo kan sin stad och visar in mig i ett skjul, där det visserligen finns en skylt som anger växling av pengar, men jag är misstrogen. Men alls icke någon anledning. Damen bakom en disk öppnar ett rejält kassaskåp och levererar begärd summa Birr mot mina svenska.


EUROPEISK STAD
Halva Addis bedömer jag vara slumaktig. Den andra halvan har definitivt europeisk standard. Rena gator, massor med bilar, många nya, framförallt japanska, höga nybyggda hus, män i kostymer, skjorta med slips, damer väldigt europeiskt klädda, skyndar fram på trottoarerna mot varuhus och bankpalats som i vilken storstad som helst i ”Västvärlden”. Men kontrasterna är stora i denna sexmillioners  afrikanska stad. Fattigdom och rikedom lever tillsammans men ändå åtsklida på olika platser.


LUCY
Anger intresse för Etiopiens naturhistoriska museum och Chippo vet direkt, hur köra. En imposant byggnad och i första våningen finns Lucy. Lucy är fragment av något som 1973 upptäcktes i Danakilöknen  alltså på engelska Great Rift Valley. Nåväl -  fragmenten utnämdes att vara en felande länk i vårt arv från någon apa och därefter utnämndes skelettet att vara kvinna. Hon gavs åldern ca. 3.5 millioner år. Utnämndes därefter även till människans urmoder och etiopierna var nu säkra på att människans ursprung är att finna i Etiopien. Lucy dominerar första våningen. Skelettet finns i en stor monter av okrossbart glas, till beskådande. En animerad bild finns sedan på väggen. Ett vackert leende. Fast hon ser lite apliknande ut. Hennes päls kunde tillhört en schimpans.


PILTDOWN
Det ringer en klocka i mitt huvud. 1912 offentliggjordes ett sensationellt fynd i London. I Piltdown, England, hade man funnit skelettrester som rekonstruerades till en människa av, att ha levat sådär för 500 000 år sedan och det skrevs mer än 500 vetenskapliga avhandlingar om detta skelett. Efter 40 år avslöjades att det var studenter som ville skoja med arkeologerna och preparerade ben från människor och apor. Blandade  dessa och grävde ned dem på en plats där arkeologerna arbetade. Gärningsmännen erkände alltså i ett senare skede.

 

 

 

 

SNAPPHANAR

Men huset inrymmer mer än Lucy. Gamla tusenåriga träplogar och andra föremål från landets urtid – forntid finns till beskådande och bl.a. från senare tid stora porträtt av kejsarna Menelik  samt Haile Selassie. Mengistu ,kommunisten, som störtade kejsardömet  1974 finns även på en stor tavla. Mengistu störtades från sin ”tron” 1991  och finns någonstans i djungeln. Men andra etiopier tror att han är död. Utanför står en staty av Etiopiens ”snapphane”, gerillakrigare . Precis som i Sverige, på sin tid, gillade han inte främmande ockupation. I detta fall Italiens överfall på landet 1935.

 

 

 

 

 


HAILE SELASSIE  I        
Före 1974 regerades Etiopien av en dynasti som var 3000 år och hävdas det härstammar från kung Salomo i Israel. I Bibelns kungabok står det om en drottning från Saba som hälsade på Salomo i Jerusalem. Det står att hon lyssnade på kungens vishet. De  utväxlade skänker och sedan reste drottningen hem. Men vi vet också av Bibeln att Salomo var en mycket viril kvinnokarl och i andra urkunder står det att när drottning Makeda kom tillbaks till sitt land så födde hon en son som av henne fick namnet Menelik. Som 20-årig reste Menelik till Jerusalem för att träffa pappa och säger uppgifterna. Pappa Salomo var endast stolt över faderskapet och förnekade ingenting. Uppgifter från utomstående betraktare som såg Salomo och Menelik tillsammans intygade att herrarna var så lika att de var svåra att skilja, utseendemässigt.
I Etiopien hävdade och hävdar man att siste kejsaren var en Salomos ättling. Inte i rakt nedstigande led men genetiskt är ju män och kvinnor helt jämställda. Så kan man även se, om man läser landets kungalängder, att landet ofta har regerats av en drottning. Får inte tillfälle att besöka drottning Makedas grav, som finns i landets norra del, för då kunde jag ju lagt en blomma på graven.
FORTSÄTTNING FÖLJER:

Vaikka termi merkitys on vain keksitty näinä viimeisinä päivinä, tällaiset ongelmat ovat mahdollisesti aina olleet siellä. Tänään verkossa ostettava kanta on todella hieno. Monet Yhdysvaltain kansalaiset pitävät "http://viagrasuomi.biz/viagra-naisten.html". Mitä potilaat saattavat kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta ennen ottamista Viagra? Viagra on yksi kaikkien aikojen parhaista lääkkeistä. Olette ehkä kuulleet "". Hyvin tärkeä asia, jota sinun on etsittävä on "". Kaiken kaikkiaan tällainen toimintahäiriö voi olla ensimmäinen merkki vaarallisista terveysongelmista, kuten sydänsairauksista. Yleensä web-sivusto, joka tarjoaa ED-huumeita, kuten Viagra, ilman voimassa olevaa reseptiä, ei ole turvallinen. Kun ostat tuntemattomasta verkkoapteekista, sinulla on riski saada hokey-huumausaineita.

Top