Kyrkokören firade 100 år med sång och tårta

Vittsjö. Kyrkokören i Vittsjö verkar under hela kyrkoåret och därför var det naturligt att 100 års jubileet följde denna rytm. I kyrkan började den 45 personer stora kören att sjunga Advent. Nuvarande kyrkokör under Mats Lunnergårds ledning var förstärkt med den kör som Curt Nilsson varit ledare för under sin tid. Efter gudstjänsten blev det jubileumssamling med mat och tårta i församlingshemmet.


En stor skara sångare firade jubileum i kyrkan.

I kyrkan fortsatte kören med julpsalmen Stilla Natt och besökarna i helgedomen fick unisont stämma in i en psalm. Curt Nilssons ”seniorkör” sjöng bland annat Närmare Gud. Denna psalm hade nära anknytning till Curt Nilsson och Titanikkatastrofen på Atlanten. Jag känner mig som hemma i kyrkan då jag kommer tillbaka efter tio år, sa Curt Nilsson.. Ytterligare sång framfördes av ”seniorkören”. Körledaren berättade med humor om besöken i Globen samt Kjell Lönnås besök i Bjärnum. Bengt Inge Bengtsson och Arne G Persson var solister med körsång i bakgrunden. Curt Nilsson fortsatte sitt agerande som dirigent i O store Gud.


Delar av Curt Nilssons tidigare kyrkokör.

Mellan varje sånginslag var det Stefan Dahlström som från predikstolen läste symboliska bibeltexter. Kören fortsatte att sjunga om ”Livet som en rikedom”, samt Jag vill lova Herren och Jag är en främling. Vid en paus i sånginslagen delade Mats Lunnergård ut utmärkelse till de medlemmar som deltagit i kören under visst antal år. Utmärkelse för tio år i kören tilldelades Ingrid Ottosson, Olof Lunnergård, Sigvard Gustavsson och Bo Malmberg. Utmärkelse för 20 års deltagande i kören erhöll Åsa Thurn och Anette Åberg, Särskild utmärkelse erhöll Ingrid Lunnergård för 40 års medverkan i kören. Efter ytterligare några sånger var det Carl-Olof Danielsson som förmedlade tacksamhetens ord till körledare och kör. Han utnämnde Mats Lunnergård till ”hedersdirigent i egen församling”. Blomsterhyllning delades ut till Mats Lunnergård och Curt Nilsson. Högtiden i kyrkan avslutades med unisona psalmen O hur saligt att få vandra.


I församlingshemmet träffades tre kantorer. F v.Margit Engstöm/Nilsson, Mats Lunnergård och Curt Nilsson.

I församlingshemmet var det dukat till måltid med Eva och Sven Andréasson som kockpar. Deras unga medhjälpare såg till att servicen vid borden var fulländad. Några deltagare var speciellt inbjudna och minneshäfte delades ut. Kyrkokörens medlemmar hade tidigare erhållit denna historik. Curt Nilsson passade på att genom sina humoristiska anföranden berätta om tidigare kantorer. Det blev många dråpliga poänger.


Margit Engström/Nilsson visar upp sin gåva från 1969.

Tidigare kantorn och körledaren Margit Engström/Nilsson fanns bland de inbjudna. Hon var anställd i församlingen 1965- 1969. Det var hennes första tjänst som nyutexaminerad kantor, Hon var väldigt ambitiös och bildade flera körer i församlingen. Hon visade upp en bild med då aktuella kyrkliga personer. Denna gåva fick hon då tjänsten upphörde i Vittsjö. Claes Ruderstam lät höra sin stämma och utbringade Göingeleve för kören. Anders Paulsson hyllade kör och körledare med specialkomponerade verser.


Curt Nilsson höjde stämningen med sina humoristiska inlägg.

Curt Nilsson fortsatte sina humoristiska inlägg med glimtar från sin första orgelton i kyrkan, hans examinera och verksamheten i församlingen under nära 30 år. Hans ”emerituskör” sjöng en hyllningssång till förmån för sången och musiken i församlingen. Efter besvarande av några tipsfrågor, allt inom musikens värld avslutades högtiden med kaffe och tårta. Till sist sjöngs unisont ”Velsignelsen.”

Top