200 besökare vid Luciahögtid i Verum kyrka

Verum. De 126 marschallerna från ”Torget” i Verum upp till kyrkan var tydlig markering att högtid med Lucia var i antågande. Vid sammanringningen var alla platser i kyrkan upptagna jämte några utrymmen på läktaren. Bygdelaget var förutseende om någon händelsevis inte skulle finna vägen till kyrkan! Dubbeldörrarna öppnades och snart hördes den välbekanta sången om Lucia.


Det fina och välsjungande luciaföljet i Verum kyrka.

In i helgedomen tågade luciaföljet Tindra Andersson som Lucia medan Hanna Persson gestaltade LillLucia. I sällskapet deltog även tomtenissar. Hela programmet hade regisserats av kantor emeritus Curt Nilsson.

Tomtenissarna och LillLucia sjöng om det lilla ljus de har. Hela ensemblen stämde i refrängen där ljusen höjdes som ett löfte. Vidare följde Det strålar en stjärna och flera andra symboliska visar om jul och Lucia. Luciatärnorna sjöng både duett samt solo. Efter unisona psalmen Bereden väg äntrade Stefan Dahlström predikstolen. Han antydde ordet visselblåsare och anknöt till orden bereden väg samtidigt som har poängterade att vägen upp till kyrkan i Verum verkligen var beredd. Under nästa psalm Gå Sion din konung, togs upp kollekt sm tillfaller Furuboda ungdomsgård. Den summa som upptogs inbringade över 2 000 kronor till Furuboda och kommer att överlämnas av Curt Nilsson.

Åter blev det tid för Luciaföljet att framträda framför altaret. Det blev åter både solo och duett samt Nu tändas tusen juleljus från ensemblen. Luciaföljet sjöng välljudande Stilla natt och kvällens samlade ihållande applåder kom loss.

Tomtenissar och LillLucia sjöng vid högtiden.

Ingvar Larsson från bygdelaget tolkade besökarnas tack. Han utlovade en present till ledare och kören men denna kommer att överlämnas senare. Även Curt Nilsson tackade för att han än en gång fått förtroendet att arrangera högtiden i Lucia. Han har haft ansvaret för denna högtid närmare 15 år. Han utlovade att och förutsättningarna finns kommer att att delta tills 80 årsdagen har passerats! Han uppskattade luciafölje som flera lördagsmorgnar ställt upp för övning. Dessutom överlämnade också godispåse till aktörerna.

Luciaföljet lämnar helgedomen i Verum.

Under traditionella Luciasången lämnade Lucia och hennes deltagare helgedomen. Sen blev det tillfälle för de 200 besökarna att komma ut i den kyliga adventskvällen.

Top