Midsommargudstjänst med doppade jordgubbar

Vittsjö. Midsommarafton i kyrkan har högtidlighållits under många år. På 1940 talet var det sporadiska gudstjänster under sen timme. Det var först 1965 som kyrkoherde Sture Hallonsten införde midnattsmässa klockan 23.50. Det var först år 2006 som nuvarande program började i kyrkan. Redan då var systrarna Malin och Marie Bengtsson medverkande. De har fortsatt sedan dess.


Bengtssons ensemble vid kvällsgudstjänsten.

Det var också Marie Bengtsson som välkomnade de nära intill ett hundra besökarna. Efter klockringningen blev det procession av musikanterna där Marie Bengtsson sjöng: Den blomstertid. Familjen Bengtsson, Boel, Malin och Marie spelade en visa med dragspel, saxofon och fiol. Efter unison psalm var Marie Bengtsson åter solist till pianoackompanjemang av Curt Nilsson.


Välsjungande Marie Bengtsson var solist vid gudstjänsten.

Trio Bengtsson spelade flera visor innan unisona psalmen En vänlig grönskas, ljöd i den gamla helgedomen.

Bild418:

Claes Ruderstam tog till orda med strofer ur psalmer där även Bert Månssons dikt kom fram liksom psalm av Lasse Berghagen. Han fortsatte senare med ”Spåren av ett liv” med historisk tillbakablick om de levnadsförhållanden som rådde för hundratals år tillbaka. På piano och saxofon framfördes Ack, Värmeland. Ytterligare solo med sång och saxofon ljöd välljudande under kyrkans valv.

John Sturesson förmedlade lyssnarnas tack med lång applåd samt blomster till medverkande. Som utgångsprocession spelades Kullerullvisan.


Malin Bengtsson var solist med saxofon.

Samlingen fortsatte på kyrkbacken med musik från Bengtsons. De ledde även unisona psalmen Härlig är jorden. Vid serveringsbordet fanns Mats Bengtsson som serverade cider och chokladdoppade jordgubbar. Det var för övrigt Boel Bengtsson som tidigare under dagen hade komponerat de smakliga gubbarna. Samlingen på kyrkbacken fortsatte under gemytlig stämning tills regndropparna började falla ner.


Mats Bengtsson serverar cider till hustru Boel.

Top