Husförhör med skriftliga svar i byrestugan

EMMALJUNGA. Bjälkarna i den gamla byrestugan var oberörda. Deltagarna i årets första husförhör drabbades kanske av viss vibration då husförhörsprästen Stefan Dahlström förkunnade: Det blir tufft i kväll. De skriftliga frågorna var till stor del hämtade från Luthers katekes Artisterna från Vittsjökören lättade upp stämningen med glada hembygdssånger.


Husförhörsprästen Stefan Dahlström som kantor Kerstin Sturesson

Förhör hölls med dagens humana frågeställning med skriftliga frågor. Två deltagare lyckades med gemensam gnuggning av geniknölarna få alla rätt och belönades med saxofonfanfar. Det är i år 30:e året som husförhör hålls utan bestraffning i skamvrån vilket var vanligt på den gamla ”goda” tiden. Vid första förhöret 1989 var det Erik Forsback som var förhörsledare.


Avdelning ett av orkestern i byrestugans tillbyggnad.


Avdelning två av orkestern i byrestugans tillbyggnad.

Sångare och musiker inledde med Och sången väller fram, med dragspel, saxofon, bas och violin samt välsjungande kör. Första akten avslutades med Det finns djup. Husförhöret inleddes med prästens humoristiska historia, hämtad från en träff med en syförening. Sen vidtog det egentliga förhöret med skriftliga svar som rättades av deltagarna själva. Husförhörsprästen satt sen lugnt och avslappnad med korslagda ben medan ”lärjungarna” fick jobba febrilt med hjärnan. Sedan alla svaren hade rapporterats blev alla de drygt 35 svarande godkända av prästen.


Ett par besökare förser sig med tilltugg från köksbordet.

Det gamla och minimala köket i stugan var framdukat med dagligt bröd av jourhavande kaffekommitté. Förtäringen intogs vid kaffeborden och orkestern fortsatte med ytterligare underhållning, Stefan Dahlström framhöll att både forntidens och nutidens husförhör hade en social funktion att fylla med gemenskap. Både de profana och religiösa ämnen ventileras och utbildningen fortskred inom flera områden för att inte tala om allmän nyhetsförmedling.


Koncentrationen är total inför förhöret!

Husförhöret avslutades med kort aftonbön och psalm. Nästa husförhör blir i Hultatorp skola den 1 oktober klockan 19.

Top