Lördagskåseri... - Öar samt musik som ger ståpäls

 

Det finns folk som samlar på praktiskt taget allting. Ni kommer nog att förvånas över min vurm som faktiskt bara är minnen. Men dock består de av öar och ståpäls, en underlig kombination kan tyckas.

Efter en skilsmässa 1979 for jag ensam till Puerto Rico på Gran Canaria. Där upplevde jag min första ståpäls långt innan Gunde Svan myntat uttrycket. En kväll gick jag till en uterestaurang nära hotellet, jag satt och njöt av något gott att dricka, plötsligt tänds ljuset över en liten scen cirka 3 gånger 3 meter. Ett vackert par börjar dansa till “Memory” ur Cats och musiken från en trio fyllde mina sinnen och tillsammans med dansen gav det mej en ståpäls och ett minne för livet.

Puerto Rico på Gran Canaria

På åttiotalet träffade jag Kristina och tillsammans har vi “upptäckt” hundratals öar i från Tullön i Kraxasjön till Lombok i Indonesien.

Tullön i Kraxasjön

Lombok i Indonesien

Samlandet består egentligen av minnen så dokumentationen är bristfällig. Musikalhits som verkligen gett mej ståpäls är "Gråt inte mer Argentina” ur Evita, "Du måste finnas” ur Kristina från Duvemåla, "Kärleken förändrar allt” ur Aspekts of Love och en mängd andra.
Jag behöver bara läsa titlarna för att håren skall resa sig på hela kroppen.

Kristina ska ta hand om mej när vi ser och hör Jöback, i Fantomen på stora operan i december, den kommer nog skapa stora känslostormar. Öar finns i miljoner, underbar musik likaså.

Peter Jöback

Top