Lördagskåseri...Bellmanhistorier..

 

 Lördagskåseri. Detta är en sann berättelse från en ganska lång tid sen, mina barn gick på lekis, då var det tre timmar två gånger i veckan. Fröken sa till barnen att göra en teckning fritt ur hjärtat. Hon fråga dem vad det föreställde. En ganska frispråkig pojke skulle förklara med orden: Det är ett hus, träd, en sjö och en stor sten och en gubbe. Jag ser ingen gubbe säger hon, Han svara gubben sitter bak stenen och skiter, då vill han väl inte visa sig. förstår du väl.

Några Bellmanhistorier.

Ryssen sitter på en parkbänk och sjunger så det ekar mellan träden.Bellman håller för öronen. Tycker du att jag sjunger dåligt? säger ryssen. Jag har faktiskt jobbat som trubadur på färjan till Danmark. Då fattar jag varför de byggde Öresundsbron.

Bellman sitter på trottoaren med en hatt framför sig. Han har stora solglas-ögon och en skylt om halsen som det står blind på. En förbipasserande kastar en tia till honom men missar hatten. Bellman sträcker sig snabbt och tar myntet. Jag trodde ni var blind, säger mannen överraskat Bellman skakar på huvudet.Jag är bara vikarie för han som brukar sitta här, medan han är på bio.

Bellman var på utflykt han satte sig på en brygga och åt en macka Då kom en polis och sa , det är förbjudet att sitta och äta på bryggan Jag äter inte på bryggan. sa Bellman Jag äter på mackan.

Bellman, en tysk och en amerikan skulle simma över Atlanten. Tysken simma en mil sen drunkna han. Amerikanen orkade två mil, sen drunkna även han. Bellman simma dag och natt i flera veckor.När han hade tio meter kvar till Amerikas kust, sa han. Hjälp jag orkar inte mer jag vänder och simmar hem.

Bellman , ryssen och tysken var kirurger och stod i en bar och skröt . I en av våra fabriker hamnade en arbetare i en maskin och mosades helt , berättade ryssen . Allt som var kvar ett lillfinger. Jag tog fingret , fixade en ny hand ,ny kropp , nya armar ,ben och huvud . Arbetaren blev så bra att han gjorde femtio kolegor i fabriken arbetslösa . Det var väl inget , sa tysken . I ett av våra kärnkraftverk sprängdes en av arbetarna i luften . Allt som var kvar var ett hårstrå . Jag tog det och skapade ett nytt huvud , en hjärna , en kropp , två armar och två ben. Han jobbade så bra att han ersatte femhundra andra arbetare!

Det var väl inget , sa Bellman . Utanför en affär i Oslo märkte jag att det luktade fis . Jag slog in den i en plastpåse gjorde en röv , en ny kropp , nya armar , ben och huvud . Han blev så bra att han valdes till norsk statsminister och gjorde en miljon arbetslösa .

Det är vinter och Bellman ska ut och fiska och letar efter en frusen sjö . Det mörknar innan han hittar en , sätter sig ned , borrar ett hål och börjar fiska . Då kommer en man fram till honom . Här finns ingen fisk , säger mannen . Hur vet du det ? frågar Bellman . Det är jag som sköter den här hockeyrinken.

Bellman skulle se en fotbollsmatch, men ville inte betala inträde så han klättrade upp i ett träd. Plötsligt tappade han taget och föll ner. En massa folk sprang fram till honom och frågade: Hur gick det? Då sa Bellman, 2-1 till Djurgården.

Bellman skulle uppför en backe med en tung skottkärra. När han var nästan uppe välte kärran och Bellman blev så arg att han svor. Just då kom en präst förbi och sa: Om Bellman svär kommer han aldrig till himlen. Då sa Bellman: Jag ska inte till himlen, jag ska bara upp för backen.

Bellmans dator är trasig, det är ett stort hål i skärmen. Hur kan det komma sig?frågar han Norrmannen som lånat datorn av honom. Norrmannen slår ut med båda händerna. Jag vet inte, jag försökte bara gå ut på internet.

Bellman sitter och dricker kaffe i stugan tillsammans med tysken och finnen. Tysken frågar var norrmannen är. Han gick just på auktion, svarar finnen. Vad fick man för honom? frågar Bellman.

Ryssen är utomlands på semester och behöver pengar, Han skickar ett brev till Bellman. Jag har det bra här på Mallorca men jag behöver en tusenlapp, kan du vara bussig och skicka en? Efter några dagar får han svar, men hittar inga pengar, I stället står det: Roligt att du mår bra, jag tänkte skicka pengar du bad om, men så upptäckte jag att jag redan slickat igen kuvertet.

Bellman och tysken är utan pengar. de sitter i rännstenen. Norrmannen kommer förbi och talar malligt om hur han blev rik. Jag hittade först ett äpple när jag var tolv år, putsade det blankt och sålde det för en krona. Blev du rik då? frågar Bellman. Nej jag hittade ett äpple till putsade det blankt och sålde det och fick tio kronor. Blev du rik då säger Bellman. Nej jag hitta ett äpple till putsade det, sålde det för tjugo kronor. blev du rik då, fråga Bellman. Nej jag ärvde fem miljoner när min farbror dog. Då blev jag rik.

Bellman och tysken stod och pratade, Jag har två hästar som jag inte kan skilja på, sa Bellman. Hur ska jag göra? Enkelt sa tysken, märk den ena i örat. Bellman gjorde det. men den andra hästen fastnade i ett träd och fick exakt likadant märke. Vad gör jag nu? Enkelt sa tysken, klipp av svansen på den ena. Bellman gjorde det, den andra hästen fastnade i en rävsax och fick svansen avklippt likadant som den andra. Vad gör jag nu? fråga han bekymrat. Enkelt mät hästarna. Okej, sa Bellman Nästa dag träffades de igen, undrade tysken hur det gått med mätningen. Bellman nickade belåtet. Bra. Jag har upptäckt att den vita hästen är tio centimeter högre än den svarta!

Top