Lördagskåseri ... Åtta dagar i Skottland

 

Åtta dagar i Skottland. Jag har tillsammans med min reseledare Kristina och 20 medresenärer, de flesta från berättarnätet i Ljungby, gästat Skottland. Det var ett helt ny bekantskap för mej och mycket händelserik, både i natur och stadsmiljö.

Efter att ha landat i Edinburgh kom vi sent på kvällen till Travelodge hotell i Fort William som väntade på 22 trötta svenskar. Händelserna kom sedan slag i slag, bland annat Loch Ness, med sin historia om “Nessie”, sjöns mer eller mindre sannolika odjur. Fort Augustus blev också besökt där vi för första gången fick bekanta oss med Skottlands nationalrätt Haggis.

Haggis. (för åtta personer)

Fyllning 1 st. fårhjärta 2 st. fårlungor 1 st. fårlever 2,5 kg köttbiprodukter, av lamm. 2 st. gula lökar, finhackade. 225 gram havremjöl 1 msk salt 1 tsk svartpeppar, finmalen 1 l buljong från köttkoket Omslaget 1 st fårmage 5 l vatten 1 tsk koriander, torkad och malen 1 tsk muskot, malen 1 l buljong, från köttkoket.

Servering Rotmos el potatismos.

Tro det eller ej, men det var riktigt gott! Vi upplevde massor tillsammans med vår skotska guide Bob och under resan gång bodde vi på hotell i Inverness, Strathpeffer och de tre sista nätterna på Motel One i Edinburgh. Vi har fått lära oss vem som uppfann vår tids verkliga plågoris gräsklipparen: Patrick Bell år 1826. Men trots alla upplevelser i Skottland, så fick vi inte lära oss mer om snö-“skottning”, ty vädret var underbart och näst intill som svensk sommar,

Sista kvällen åkte vi till Prestonfield House och såg en fantastisk show med skotska sångare, dansare och säckpipblåsare i en jättesal där vi tillsammans med minst 500 människor från ett flertal länder åt en fantastisk 4 rätters middag, där Haggis stod för en av dem. Nu är vi hemma igen med alla våra minnen!

Top