Lördagskåseri...

Thomas Manns begravning.
Den sextonde augusti 1955 begravdes Thomas Mann och kyrkklockorna inte bara i Kilchberg ,utan alla i Zûrich började ringa. Kanske den största författaren som någonsin funnits, med 27.000 boksidor bakom sig och Nobelpriset i litteratur 1929, skulle hedras.

Thomas Mann

Han lämnade Tyskland 1933 som oförsonlig motståndare till nazismen. Blev 1944 amerikansk medborgare.

Det märkliga med begravningen var den enorma blomsterprakten runt kyrkan och den svarta kistan. Blomsterhyllningen var av artonde graden, utöver den fanns inga storlekar uppåt. Ryssar skötte dekorationerna, som mest bestod av en fantastisk blomsterkrans, med 50 meters diameter och en jämnhöjd med kyrktaket.

Kyrkogården och kyrkan i Kilchberg

Två lastbilar hade kört ifrån Dresden med stegar och väldiga balar av växter och olika blommor. Kransen byggdes på med kransar och blommor från representanter från nästan hela världen, Charlie Chaplin bland annat. Vår författare och akedemiledamot Torgny Lindgren (tyvärr nyss avliden) var även han en av gästerna. När kransen skulle rivas kallade man in två grävskopor till hjälp. Det tog två år innan allt förmultnat.

1957 fraktades myllan till Zûrichsjön ,där byggdes ett litet näs ut i sjön och efter en tid byggdes även en liten restaurang på det konstgjorda näset.

Top