Lördagskåseri...

Lort-Sverige på väg tillbaka...
På 1930-talet skrev Ludvig (Lubbe) Nordström boken med namnet Lort-Sverige. Boken satte verkligen ord på hur smutsigt det var i vårt land på den tiden.

Men jag börjar förstå att smutsen och skräpet börjar komma ikapp oss igen. Inte minst genom de kontakter jag haft med turister, särskilt under de senaste 25 åren. Vi märker kanske inte förslumningen själva då den smyger sig på oss successivt.

Under 90-talet lärde jag känna ett tyskt par som årligen turistade här, de berömde då den svenska renheten.De köpte stuga här, stortrivdes och återkom flera gånger per år. För en tid sedan träffade jag dem igen, det var nog sista gången. De hade märkt att det som lockat hit dem blivit endast en chimär. Sverige är inte bland de renaste längre, jag (vi) har besökt flera länder, samtliga med bättre syn på vad renhållning betyder.

Jag tror att ska vi kunna framstå som ett välbesökt turistland måste vi ta itu med nedskräpningen runt järnvägsstationer, gator och vägar.
Eller ska vi visa våra besökare de ”kåkstäder” som börjar växa upp runt om i landet, eller kanske bara visa bilder på hur våra sjöar såg ut ”på den gamla rena tiden”.

Utmed flera vägar idag tyvärr,....bland annat väg 117....

.....lämnar en del efter sig...

........rakt ut i Hanöbukten....

.....ingen trevlig syn....

 

 

 

 

 

Top