Lördagskåseri...

Uppbrott, fortsättning
Fait accompli – fullbordat faktum , jag är nu smålänning och bor på Kungsgatan 14 i Markaryd. Hilma har flyttat men hon har lämnat gardinerna kvar och massor av historier. Bland annat från tiden då hon bodde i Skånes Fagerhult och skötte festplatsen där. Hon berättade om när Jerry Williams fick gömma sig i hennes garderob för att undkomma äggkastningen från en missnöjd publik.


Jerry Williams vid ett mer lyckat och uppskattat framträdande

Hon berömde Lill-Babs och hennes naturlighet vid hennes köksbord före uppträdandet.


Lill-Babs vid ungefär den tiden

Jag hade kört mina första rundor i Strömsnäsbruk med omnejd och hunnit bekanta mej med bland annat Ingrid ägaren till Axhult livs. En dag stod hon utanför affären när jag kom och stoppade mej med orden “vill du ha pärer och stekt fläsk”. Min hjärna jobbade frenetisk nån sekund – päron med stekt fläsk kunde det vara någon rätt speciellt för smålänningar. Ingrid såg nog min förvåning och log och förklarade – pärer är potatis här. Jag följde med in i affärens sidorum för en alldeles utmärkt lunch.

Affären upphörde senare men tills dess blev det ett ställe att rasta på med en korvbit eller något annat gott. Vi var tre lantbrevbärare, en hette Majlis hon var från Lönsboda och pratade ibland som hon gjort i sin ungdom, hon sa ofta mina “herar” det var hennes tre söner hon menade.

På Kungsgatan 14 i mitt nya hem hade jag bekantat mej med min hyresgäst Veijo, som nog blivit lite bortskämd av Hilma . Han jobbade med bilar och putsade min bil i bland ,han fyllde 28 år i mitten av maj och födelsedagen firades i trädgården med smörgåstårta från Almkvists konditori sedermera Markaryds konditori.


Ett klassiskt konditori i Markaryd

Ett konditori välkänt i hela Sverige för sina utmärkta varor. Där kunde man köpa kaffebröd bakvägen en bra bit före sex på morgonen.

Historien fortsätter, men inte längre som "uppbrott".

Top