Lördagskåseri...

Svampidéer...
För lite drygt 33 år sedan så arbetade jag som säljare i Gävle åt ett företag som sålde bland annat kontorsmaskiner. Jag fick kontakt med sonen till grundaren av ÖSA, Östbergs Fabriks AB i Alfta. Vid den här tiden hade företaget sålts till en finsk tillverkare (Timberjack/John Deere) av avancerade skogsmaskiner. Till historien hör att familjen Östberg var otroligt intresserade av orientering, i Alfta påstods det att du behövde inte kunna något egentligen, var du bara tillräckligt bra på orientering så fick du alltid en anställning på ÖSA. Behöver jag påpeka att företaget gick otroligt bra och var marknadsledande på skotare och skördare (skogsmaskiner) i Sverige?

I alla fall så fick de en idé att de skulle bygga upp en anläggning för träningsläger, framförallt för orienterare men även för andra idrottsmän som skidåkare, bandy- och ishockeyspelare med flera. Konferensmöjligheter skulle även kunna erbjudas.

Familjen ägde redan en stor fastighet på gränsen melland Hälsingland och Dalarna och där skulle man bygga till! Jag var med i den här processen och hade offererat mängder av grejor, kopieringsmaskin, AV-utrustning, varuautomater och mängder av andra saker.

När sonen, Maths Östberg, ringde mig och stämde av offerten så visade det sig att han i princip köpte allt som var offererat! En jätteaffär värd nästan 100.000 kronor på den tiden.

Nåväl, ett antal veckor senare var det dags för installation och uppföljning, vår installatör var på plats och jag bilade upp från Gävle och tog med min pensionerade pappa som resesällskap och för att han skulle få vara med om något för honom ovanligt. Nu var det bara så här med min pappa att han gillade att ha med sig fika... Redan efter 6-7 mil så var det dags för kaffe och smörgås, sedan upprepade det här sig efter ytterligare 6-7 mil och när vi sen kom fram så var det dags för honom att fika igen!

I alla fall så blev vi bjudna på lunch på Skålsjögården, lunchen bestod av crêpes med en fyllning av potatis, lök, rökt fläsk och champinjoner. Min pappa hatade all form av svamp, även om han aldrig smakat någon! Jag höll 'tand för tunga' och han grymtade över att det var då f-n att man inte kunde få 'riktiga' pannkakor utan bara såna här med konstig fyllning i. Jag höll tyst... Plötsligt säger han - "Ja, det var ju inte så dumt det här". När han var inne på sista tuggan så kunde jag inte hålla mig längre utan sa, "visst är det fantastiskt att en enkel pannkaka kan smaka så här bra, med en enkel fyllning av potatis, lök, rökt skinka och lite champinjoner!"

"Champinjoner!?" Han åt inte den sista tuggan... Inte blev han sjuk heller!

Top