Lördagskåseri...

Gul topp avslöjade spioner 

Vid flera tillfällen i slutet av 1980 talet upptäckte jag en VW med polsk registreringsplåt vid Mala. Det var vid färd till Norra Skåne som jag upptäckte detta fordon några hundra meter söder om viadukten. 
Det märkliga var att toppen på vägens kantmarkering var målad gul! Den enda markeringen som var gul! Fordonet var synlig från vägen fast inkört på en stig några meter i skogen.

En sådan topp verkade intressant.

Jag ringde polisen i Hässleholm för att delge mina misstankar. Detta var tack och lov före 114 14! Polisen konstaterade genast att det var svampplockare! Detta svar var jag inte nöjd med. Jag var tidigare bekant med en ”höjdare” inom försvaret i Kristianstad. Han blev genast intresserad av mina iakttagelser och lovade höra av sig senare.

Efter några dagar ringde han tillbaka och var tacksam för tipset. Han omtalade vidare att just där det polskregistrerade fordonet var uppställt fanns en smal kanal med radiotrafik. Denna radiotrafik fanns mellan Ljungbyhed och en försvarsanläggning norr om Hässleholm. Radiotrafiken sändes inte via rundradio utan i ett smalt band som passerade Mala. Just där den mystiska bilen med täckt lastflak fanns! Några dagar senare var den gula markeringen borta.

Jag fortsatte samtalet med denne sympatiske ”höjdare”. Vi kom in på försvaret och jag framhöll att vi behöver inget försvar då främmande makt kan ”ta” Sverige på tio minuter! Det behövs inte så lång tid svarade militären. Han frågade hur jag kunde få fram en sådan lösning. Jag förklarade i detalj hur detta skulle ske. Militären kommenterade. Du ska passa dig att föra detta vidare för om så skulle ske enligt din version ligger du väldigt illa till! Under många år var jag sen klassad som säkerhetsrisk hos försvaret. Numera är denna risk struken.

Även i dag sker spioneri men inom den tekniska datorvärlden. Det är nog uteslutet att gemene man skulle upptäcka så avancerat system? Men, även i närheten kan det kanske hända?

 

Top