Lördagskåseri...

Schack
Schack är ett mycket gammalt spel det lär ha funnits i Norra Indien redan strax efter Jesus födelse. Pjäserna hade då formen av vapenslag som fotsoldat, ryttare, elefant och stridsvagn. I nuvarande skick bonde, löpare, springare och torn samt Kung och Drottning.

Ett spel hjärna mot hjärna och det var säkert det som gjorde att jag blev en medelmåtta. Det var min svärfar som lärde mig, han var näst intill proffs och spelade med i en klubb i Göteborg.

Han jobbade på Wirens gjuteri i Sävedalen där festandet nästan stod på dagordningen. Det var ett tungt, hett och smutsigt jobb men hans sätt att spela schack var imponerande.


Göteborgsvägen med affärer, från vänster Irismagasinet, konfektyrförsäljning, Ingrid och torstens Dahls tobak, Carlssons möbler och Wiréns gjuteri. Foto från 1950-talet.

Han lärde mig på sextiotalet finurliga öppningar som gjorde att man hade ett visst övertag redan i starten. Jag minns hans händer som aldrig blev riktigt vita på grund av jobbet, de gav efter hand en mörkare ton åt de vita pjäserna. Jag vann bara en gång över honom, det var på en söndag dagen efter en ovanligt blöt lördag, kanske ojust men minnet lever kvar. Min lärare i schack dog på Alingsås lasarett i början av åttiotalet, han var då inte min svärfar längre, men minnet av honom finns kvar.

Top