Lördagskåseri...

Vaggan.
Min vagga är mycket enkel, inga krusiduller och utsirningar, men den kan ha haft en lång historia innan jag och mina syskon föddes. Att min far vaggats i den med början den tjugotredje september 1912 är vidimerat av hans äldre systrar, som också vyssjats till sömns i den. Då min släkt på fars sida bodde i Norge på den tiden och var av vallonsläkte, så trots sin enkelhet kan vaggan härstamma från Belgien och ha hamnat i Norge så småningom. 

I början av 1920 talet flyttade familjen till Sverige och köpte då gården som senare skulle bli mitt föräldrahem. 1943 tog mina föräldrar över gården med vagga och allt, så det är bara min yngsta syster född 1947 som är vaggad i den. Men vaggan blev min först när mina föräldrar bestämde sig för att avsluta sitt jordbruk och auktionera bort mycket av maskiner och möbler. Då dök vaggan upp och tyvärr fanns det ytterligare en spekulant, så jag backade ur, men köpte den efteråt med visst tillägg. Mina barn hade växt ur vaggåldern för längesen, men den har sedan givit plats för kaktusodling och på senare tid för danske Ernst som oftast druckit lite väl mycket öl.

Kanske är han bara lite ”klumpigt vaggad ” som man sa om sådana som inte hängde med alltid. Vaggan pryder i alla fall vårt hem, med minnen och som sängplats åt Ernst.

Top