Lördagskåseri...

"Det enkla är det geniala" 

Den 20 november är det 100 år sedan Kristina Nilsson dog och ligger begravd vid Tegnérkyrkogården i Växjö. Kristina var sopran och troligen en av de största som fötts i vårt land.

Hon föddes 1843 i Vederslöv socken på gården Snugge även kallad Sjöabol och blev den yngsta i en barnaskara på fem pojkar och tre flickor. 
Familjen kämpade men trots det tvingades de sälja gården till grevarna på Huseby och fadern blev anställd som statare på Araslövs herrgård i grannsocknen Skatelöv.

Lilla Kristina hade fullt upp med att torka moderns tårar och lovade dyrt och heligt i sin egen förtvivlan att hon skulle en gång se till att Snugge blev deras igen. 

Ur "det enkla kommer ofta det geniala”, märkligt men ändå sant, många av de stora stjärnorna föds hos enkla familjer.

Som 17-åring kom Kristina Nilsson till sångens huvudstad Paris men då hade hon ju inte den minsta aning om att en gata där i framtiden skulle döpas till "Rue Nilsson".
Nu följde fyra intensiva år med 1135 lektioner och de första stegen mot världsberömmelse och de stora honoraren.

Gården "Snugge"

Redan sommaren 1867 kunde hon återköpa "Snugge" till ett pris på 4.000 kronor. Nu låg hela världen för hennes fötter och ovationerna var enorma, men hon längtade hela sitt liv efter Sverige.och sitt barndomshem på "Snugge".

Ett ställe värd ett besök kan jag garantera.

 

Top