Lördagskåseri...

"Sprätthöns" på utflykt

Vid slutet av 60-talet skulle regementet som vanligt delta i armens obligatoriska bud-kavleorientering. Man förberedde sig under en intensiv tränings- och uttagningsperiod. Som ett av de första förbanden i landet hade laget utrustats med nya, färgstarka poplinoveraller.

Hästvedabördige spjuvern Christer Berg, då i början av sin militära karriär, hade kompletterat sin utrustning med en mössa. Han var extremt kort-snaggad och skyddade enligt egen uppgift sin huvudsvål under sin framfart i Göingeskogarna med en "lokalföre-ningskeps". På kepsen stod med stora bokstäver "AB Göinge hönsfarm". Säkert fanns det en djupare mening med valet av mössa om jag känner Christer rätt.

Icke helt humorbefriade äldre kollegor gillade tilltaget. Färgerna stämde bra med overallfärgen och eftersom regementet vid föregående års tävling inte haft sin bästa dag beordrades han att skaffa mössor till hela orienteringsgänget. För säkerhets skull tillfrågades inte högsta hönset nyanlände regementschefen Nils Isaksson. Denne var duktig orienterare och ingick i laget.

Mössorna fick inte delas ut förrän vid ankomsten till tävlingen som skulle genomföras i Östersund.
Christer som hade goda försänkningar i Hästvedaföretaget hade inga problem vid mössanskaffningen, men när vi delade ut dem i Östersund vägrade ”av någon anledning” regementschefen att ta på sig sin keps. Vi andra gick omkring och glänste i våra fina träningskläder med SD-emblem och med texten AB Göinge hönsfarm på mössorna.

En och annan spydig kommentar hördes, men när vi lyckades bra i tävlingen blev det tyst. Vid prisutdelningen ställde vi upp i våra träningsoveraller men beordrades att- ta av mössorna. Chefen tyckte väl, helt riktigt, att skämtet inte fick drivas alltför långt.

 

Top