Lördagskåseri...

Spioner på skogsväg 

Vid flera tillfällen observerades en täckt skåpbil backad in vid gulmarkerad kantmarkering från väg 117 mellan Vittsjö och Hässleholm. Polisen i Hässleholm kontaktades om denna mystiska och delvis kamouflerade bilen.

Vägmarkering med gul topp.

Polisen konstaterade ganska snabbt att det var bär- eller svampplockare som hade parkerat där! Kåsören ringde en tidigare bekant militär ”höjdare” i Kristianstad som var ansluten till SÄPO. Han blev genast intresserad och skulle behandla fallet.

Efter några dagar ringde denne säkerhetschef och tackade för tipset. Det hade då visat sig att den aktuella bilen var registrerad i annat land och utrustad med fullständig mottagare för radioavlyssning. Den aktuella bilen stod parkerad just i den smala korridor för radiotrafik mellan flygledning och militär anläggning insprängd i ett berg.

Det blev ett tämligen långt telefonsamtal mellan kåsören och SÄPO mannen. Kåsören gav sin version att Sverige behövde inget försvar då främmande makt kan ockupera Sverige på tio minuter! På SÄPO:s fråga gav kåsören sin syn på hur detta kunde ske. Det behöver inte ta tio minuter, svarade SÄPO. Om så skulle ske ligger du väldigt risigt till fick jag besked om!

Den militär som jag talade med var direkt ansluten till SÄPO:s högkvarter och följden blev att kåsören under tio år var att betrakta som en säkerhetsrisk! I detta fall är kåsören i dagsläget inte att betraktas som säkerhetsrisk!

 

Top